FOTO-VIDEO. Făgărașul, capitala tradițiilor. Festivalul cetelor de feciori – ediția a XIII-a

Sărbătorile de iarnă din Țara Făgărașului se încheie de 13 ani, cu tradiționalul „Festival al cetelor de feciori“. Anul acesta, în jur de 25 de cete din zona noastră, dar și cete din județul Sibiu au fost prezente la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul“, dar și la parada portului și a tradițiilor pe străzile municipiului nostru.

Sute de cetași  au ajuns în această dimineață la Făgăraș pentru a lua parte la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului cetelor din Țara Făgărașului“. Cetașii și fetele din ceată au purtat cu mândrie portul popular tradițional satului lor. Nu au lipsit din ținută vâstra sau steagul, frumos împodobite cu ciucuri, vâsc sau bujori.

Și pentru că este unul din inițiatorii acestui festival, de la eveniment nu a lipsit IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului care a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți.

Din nou la Făgăraș, adică a 13-a oară. Iată că 13 ani am reușit cu ajutorul bunului Dumnezeu, cu ajutorul primarilor, preoților din diferite localități, ca să-i adunăm împreună pe tinerii noștri, câți au mai rămas. Ei ne aduc vestea și certitudinea că neamul nostru are o bogăție imensă în tradițiile de la sat. De aceea, și Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod, a proclamat anul 2019, anul omagial al satului românesc, adică al preoților, al dascălilor și al primarilor gospodari. În cadrul acestui an omagial, iată, prima manifestare și suntem bucuroși pentru lucrul acesta, prima manifestare de anvergură, prima manifestare mare a avut loc astăzi în catedrala din Țara Făgărașului, din Făgăraș, catedrala Sfinților Martiri Brâncoveni. Sunt multe cete, nici nu știm câte sunt până în prezent, sperăm să fie peste 30. Au venit și primarii și preoții, care și-au terminat slujbele la ei, au venit aici, ca să își arate portul lor, în cetele de feciori iar în afara bisericii, în centrul orașului vor face și o demonstrație a dansului popular și a portului popular. Credem că este un lucru minunat, putem oferi tuturor celor care au fost de față și celor care vor privi prin diferite metode moderne, de publicitate la această manifestare că neamul românesc există, trăiește prin tradițiile lui, prin tradiții sfinte și românești“, ne-a declarat IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

„Aș vrea să-i transmit pe această cale mulțumiri Înaltpreasfințitului Laurențiu Streza, pentru că a fost și astăzi alături de noi. Domnia sa a inițiat acest festival și astăzi au participat în jur de 30 de cete, în jur de 800 de cetași. Este un festival la încheierea evenimentelor care promovează tradiții și port în Țara Făgărașului. Este un festival foarte important și felicit tinerii și primarii, cei care i-au ajutat să formeze cetele din Țara Făgărașului, pentru că nu este ușor , așa cum spunea și mitropolitul, că înainte  de 90, când exista presiune asupra bisericii, asupra acestor porturi și tradiții, mult mai ușor se formau aceste cete și mult mai ușor erau duse mai departe tradițiile. În zilele noastre, dacă preotul, primarul, învățătorul fac o echipă și conving tinerii să facă aceste cete, tradiția poate fi dusă mai departe. Eu sunt alături de toți acești tineri, de toți primarii din Țara Făgărașului și după cum vedeți astăzi am organizat acest festival“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Anul acesta, am venit din cele trei cete, cu două cete. După cum am mai spus, noi am fost la rând să împodobim bradul din catedrală și am organizat o colindă cu cele două cete din Sâmbăta de Jos și din Dridif și ne-a primit gazda foarte bine cu colac și un litru de vin“, ne-a spus  Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

 

 

 

S-a organizat ceată la Pojorta, o ceată închegată înainte cu cinci zile de Crăciun, băieții au fost foarte hotărâți și pojorțenii i-au împins de la spate să facă ceata de feciori. Noi zicem că a ieșit frumos, a fost obositor bineînțeles. Primăria și Consiliul Local i-au ajutat cât au putut și financiar și cu alte lucruri. Noi spunem că tradiția nu va muri și sperăm ca anul viitor să avem cete în toate satele comunei“, ne-a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

 

 

Suntem obligați să venim de fiecare dată, pentru că nu putem întrerupe după 13 ani de prezență a comunei Arpașu și e de datoria noastră să fim aici, la festival. Sunt cu trei cete din Arpașu de Jos, Arpașu de Sus și Nou Român. Cele trei cete de feciori au colindat în ajunul Crăciunului, în ajunul Anului Nou, de Bobotează și azi-noapte la zăurit, de Sfântul Ion, până azi-dimineață. Astăzi se mai face joc și mâine are loc despărțirea cetelor, care la Arpașu de Sus se face cu „mătăhănii“, așa se numește evenimentul. Se maschează și umblă prin sat și adună ouă, cârnați, coaste iar mâine seară se aprind baloți de paie și sar feciorii și fetele prin foc“, ne-a spus Văcariu Constantin, primarul comunei Arpașu de Jos.

Ca de fiecare dată, la sfârșitul sărbătorilor de iarnă se face parada cetelor de feciori din Țara Făgărașului. Anul acesta am două cete: Șercăița și Șinca Veche. Ceata din Șinca are un colind deosebit, unic în țara Făgărașului. Ne bucurăm că suntem într-o atmosferă frumoasă, la sfârșitul sărbătorilor de iarnă“, ne-a spus Victor Bârlez, primarul comunei Șinca.

„Sunt cu ceata din  Recea. Din păcate din șapte sate, avem doar o singură ceată, nu vreau să prorocesc, dar încetul cu încetul, cetele cam dispar dacă noi, autoritățile locale, nu le sprijinim și ar trebui sprijinite. E ceva frumos, am avut joc, am avut bal la Recea. Fără ceată sărbătorile erau pustii“, ne-a spus Gheorghe Lazea, primarul comunei Recea.

 

 

 

Am venit cu feciorii și fetele din satul Beclean ca să colindăm oamenii din Țara Făgărașului și pe Înaltpreasfințitul părinte, dar și pe ceilalți primari și ne bucurăm cu toții de sărbătorile de iarnă, care se sfârșesc astăzi“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

 

 

 

 

Sunt numai cu ceata din Șercaia de data aceasta, pentru că așa s-a întâmplat. Oricum vom veni de câte ori suntem solicitați, pentru că este o manifestare a Țării Făgărașului și trebuie să o menținem, pentru că este a noastră, a tuturor și cu toții avem de câștigat, pentru că este tradiție și poate va deveni un brand al Țării Făgărașului. Lumea este curioasă, vrea să asculte colinde din toată zona Făgărașului și noi participăm cu partea noastră, de la Șercaia. Le urez tuturor la mulți ani și să ne dea Domnul un an nou, plin de sănătate și după aceea le-om duce pe toate“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.

Catedrala a fost neîncăpătoare pentru sutele de făgărășeni veniți să asiste la slujbă, dar și să asculte minunatele colinde interpretate de cetele așezate la balcoanele locașului de cult. Timp de mai bine de o oră, cetașii au colindat rând pe rând spre bucuria celor prezenți.

„A fost greu la început, eu sunt vătaf mare și e prima dată când intru în ceată și pentru mine a fost greu, dar și pentru ceilalți cetași. A fost greu la colindă, am îndurat ploaie, frig, zăpadă. Am respectat tradiția, am avut gazdă de pe 6 decembrie, apoi am avut trei zile de colindă, după care jocurile și balurile. În această seară încheiem cu ultimul joc“, ne-a spus Andrei Mija, vătaf mare la Ceata din Recea.

 Jocuri nu mai avem. Suntem 20 cu toții în ceată, din care 8 fete. Turca se numește la noi și ne bucurăm că ducem tradiția mai departe, ne-a spus  Ioan Toma, de la Ceata din Comăna de Jos.

Fete nu avem, așa e obiceiul la noi. Am venit și noi la catedrală și ne bucurăm mult că putem duce tradiția mai departe“, ne-a spus Dan Bratu Alexandru, de la ceata din Feldioara.

Mă numesc Humelnicu Denis, sunt vătaful din Beclean, suntem șase persoane în ceată și ne bucurăm că s-a încheiat cu bine. De mâine toți cetașii pleacă la casele lor“. 

Momentul mult așteptat de toți făgărășenii a fost parada celor câteva sute de cetași și fete, însoțiți de primari, viceprimari sau preoți prin centrul Făgărașului, până la scena amplasată în centrul vechi.

În centrul orașului, la scena amplasată în fața Primăriei Făgăraș, tinerii au făcut și o demonstrație de dans popular.

Festivalul cetelor de feciori din Țara Fagarasului

Publicată de Fagarasul Tau pe Luni, 7 ianuarie 2019

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.