Recomandate

Echipamente de ultimă generație și pentru pompierii făgărășeni, în caz de situații de urgență

Astăzi, la sediul Detașamentului de Pompieri din Făgăraş a avut loc prezentarea  mai multor echipamente intrate în dotarea ISU Brașov, în urma câștigării unui proiect cu fonduri europene, prin POIM. Este vorba de o autoscară, un container electrogenerator, o tabără mobilă. De asemenea, s-a prezentat şi tehnica ventilării în spaţii semideschise.

„Chiar astăzi a venit Moș Nicolae la noi, pentru că a ajuns a treia autoscară de intervenție. Prima autoscară a fost la Detașamentul 1 din Brașov, a doua la Detașamentul Făgăraș, iar a treia, a fost un bonus pentru noi, nu ne așteptam și se va duce la Predeal, unde sunt clădiri destul de înalte, hoteluri și chiar aveam nevoie. Autoscara poate să lucreze până la 42 de metri, pe lângă faptul că are o nacelă de unde se poate controla și pot să stea trei persoane. Tot din nacelă se pot face salvări. Are un sistem de prindere a unei tărgi, se poate coborî cu nacela jos iar pe lângă aceasta, suplimentar, mai avem un lift, tot pentru trei persoane, care poate să funcționeze pe pachetul de scări să ducă personalul rapid sus sau să-l coboare.“ ne-a declarat inspector sef al ISU Brasov, locotenent colonel Lucian MARCIU, în cadrul unei conferințe de presă, organizată astăzi, la Detașamentul de Pompieri Făgăraș.

Aceste autoscări nu sunt singurele dotări de care au într-adevăr salvatorii nevoie și care au intrat de curând în dotarea ISU Brașov.

Avem containerul suport logistic al intervenției tip 4, iluminat de 450 KWA și accesorii. Acesta este un container utilizat în scopuri alimentării cu energie electrică atât a taberelor mobile, cât avem posibilitatea să alimentăm, de exemplu, o comună, mai ales acum pe timp de iarnă s-ar putea să rămână fără curent din anumit motiv. Noi putem să mergem, conectăm acest container și poate să funcționeze. De asemenea, dacă avem o problemă la un spital, care rămâne fără energie electrică, în  caz de situații de urgență, mergem și alimentăm acest spital pentru a putea funcționa. Are un generator destul de mare și bineînțeles consumul este pe măsură, undeva 110 l/h, rezervorul lui fiind de 1000 de litri, la capacitate maximă. Am reușit să suplimentăm pe partea acesta de achiziții, a fost un bonus pentru noi și ne-am luat un rezervor mobil: o pompă de alimentare mobilă, capacitatea de 1000 litri. Dacă le punem unul lângă altul ajungem la 24 de ore, fără întrerupere“, ne-a declarat inspector sef al ISU Brasov, locotenent colonel Lucian MARCIU.

Tabăra mobilă este una din cele mai necesare achiziții. Această tabără asigură cazare și mâncare pentru 200 de persoane și poate fi folosită atât pentru salvatori, cât și pentru sinistrați, în caz de nevoie.

Tabăra mobilă este compusă din trei containere identice, plus o bucătărie rulantă auto. Are capacitatea ca în trei ore, să se poată produce 250 de porții de mâncare. Această tabără mobilă, poți să o montezi ca și bază de operații, când se întâmplă ceva și trebuie să mă dizloc, să fiu cât mai aproape  de eveniment. De exemplu, când avem un incendiu mare de pădure, pot să iau tabăra și să nu plimb oamenii dintr-o parte în alta, să o amplasez acolo și operez de acolo. Capacitatea ei este de 200 de persoane. Pe fiecare container avem 10 corturi pentru cazare, plus un cort care poate fi folosit ca bucătărie sau sală de mese. Toți acești 200 de oameni au tot ce le trebuie, începând de la paturi pliante, saci de dormit, corturile  sunt dotate inclusiv cu climă , puteam să facem  rece pe timpul verii sau iarna, cald. Această tabără este un complet întreg. În mod normal, ar trebui să fie într-un singur loc. Noi am luat decizia să-l împrăștiem în subunitățile din județ, pentru că s-ar putea ca în caz de cutremur, clădirea acesta să fie distrusă și inclusiv echipamentele noastre și să nu avem cu ce să intervenim. Fiind dispersate în mai multe locuri, s-ar putea să mai rămână și trebuie să luăm în considerare și această treabă. Și atunci, noi  le-am împărțit în trei, inclusiv acest container a fost împărțit în trei: la Detașamentul Făgăraș, la Detașamentul 1 Brașov și Secția de Pompieri Predeal. De exemplu, containerul de iluminat este la Secția de Pompieri Predeal“, ne-a mai spus inspector șef al ISU Brasov.

În urma exercițiului antiseism, care s-a desfășurat la București în luna octombrie, ISU BRAȘOV a participat cu două astfel de module din tabăra mobilă, plus un container multirisc, o mașină  cu apă și spumă și o ambulanță, și s-a constatat o situație care nu s-a luat în calcul la momentul realizării proiectului. Urmează acum, ca această tabără să fie completată cu containere pentru dușuri și  toalete. Această tabără poate fi folosită atât de echipele operative, cât și ca tabără pentru sinistrați.

În plus, la Detașamentul de Pompieri Făgăraș a ajuns în urmă cu câteva luni un container cu o linie tehnică de întreținere a echipamentelor de protecție.

Containerul este achiziționat cu fonduri europene, complet utilat și echipat, cu mașini de spălat de uz industrial. Putem astfel să ne spălăm echipamentele de protecție, avem și mașină de uscat, pentru ca pe timp de iarnă să le avem în cel mai scurt timp. În cealaltă parte,  sunt echipamente de spălat măști individuale, de spălat harnașamente și de uscat. Până să primim aceste dotări, fiecare îi curăța echipamentul individual, cum putea“, ne-a spus plt. maj. Alin Ludu, de la Detașamentul de Pompieri Făgăraș.

În cadrul prezentării de astăzi, pompierii ne-au prezentat și camerele cu termoviziune și tehnica ventilării în spaţii semideschise.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *