Ce părere aveți despre noile modificări la Regulamentul de Salubrizare?

În urma modificărilor legislative, autoritatea locală a fost nevoită să conceapă un nou regulament de salubritate și impunerea unei taxe speciale, regulament care este în dezbatere publică. Făgărășenii pot veni cu sugestii, propuneri, amendamente, care pot fi depuse la Primăria Făgăraș, urmând ca în data de 5 decembrie, de la ora 12.00, în sala de ședințe a Consiliului Local să aibă loc dezbaterea publică. 

Astfel, dacă  acest regulament va fi aprobat în forma actuală, de anul viitor, plata acestui serviciu se va transforma într-o taxă specială, pe care o vom plăti la Primărie. Dacă până acum am plătit 8,4 lei/pers, pentru persoanele fizice (TVA inclus) și 100 lei pentru persoanele juridice(TVA inclus), din 2019 vom plăti:

  • 13,61 lei /persoana fizică – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.
  • 160 lei/mc / persoane juridice – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.

Făgărășenii, care vor avea obligația colectării selective, vor primi o bonusare dacă vor preda deșeurile la unul din cele 12 puncte de precolectare cu cântărire de pe raza municipiului.

Valoarea bonusării:

– pentru deșeuri de tip PET si doze – 1 leu/sac cu greutatea minimă de 1,5 kg

– pentru  deșeuri de tip carton & hârtie – 2 lei/sac cu greutatea minimă de 4 kg

–  pentru deșeuri de tip sticlă – 3 lei/ sac cu greutatea minimă de 10 kg

Astfel fiecare cetățean își va putea recupera parțial sau total din costurile serviciului de salubritate achitate prin taxă.

Următoarele categorii de deșeuri nu vor mai fi colectate în amestec și prețul pentru gestionarea acestor fluxuri nu este inclus în valoarea taxei special de salubritate:

  • Deșeurile verzi/vegetale din gospodării, deșeurile din construcții și desființări deșeurile voluminoase.

Acestea vor fi preluate vor fi preluate cu titlu gratuit la sediul operatorului în limita a 3 mc/lună.

Dacă se dorește ca acestea să fie ridicate de la sursă, se vor efectua comenzi pentru servicii suplimentare și se vor practica următoarele tarife propuse:

  • 70 lei/mc pentru deșeurile verzi/vegetale din gospodării – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  • 70 lei/mc pentru deșeurile din construcții și desființări– valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  • 49 lei/mc pentru deșeurile voluminoase – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  • Deșeurile periculoase din deșeul menajer .
  • Deșeurile de echipamente electrice și electronice

Acestea vor fi ridicate cu titlu gratuit de către operator pe bază de comandă.

SANCȚIUNI APLICABILE pentru gestionarea neconformă a deșeurilor sunt între 1.000 și 3.000 lei pentru persoane fizice respectiv între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice.

Dezbaterea privind noile modificări va avea loc în 5 decembrie, de la ora 12, în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș.

  Vezi anunțul AICI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.