NU DEVENI ȚINTĂ SIGURĂ A INFRACTORILOR !

foto:arhiva

Tâlhăria este una din infracţiunile cu pericol social ridicat deoarece are consecinţe imediate în plan fizic asupra individului, iar ulterior poate provoca afecţiuni psihice majore asupra victimei.

În ceea ce priveşte modul de operare, autorii tâlhăriilor fie surprind victimele într-un moment de neatenţie şi smulg din mâna acestora genţile sau telefoanele mobile, fie le acostează sub diverse motive, şi, prin ameninţare sau utilizarea violenţei, le deposedează de bunuri.Aceștia atacă rapid, din spate, după care se amestecă în mulțime și își pierd urma.

În majoritatea cazurilor, infractorii au ales victimele din rândul persoanelor care se deplasau singure şi cu puţine posibilităţi de a riposta, de cele mai multe ori după lăsarea întunericului, când vizibilitatea este redusă.

Întrucât atitudinea preventivă vă poate feri de neplăceri, Poliția Brașov  vă sfătuiește  să aveți în vedere  câteva recomandări, pentru a nu deveni potențiale victime :

  1. În ceea ce privește deplasările dvs. în locurile publice
  • Evitaţi deplasările pe trasee situate în zone mai puţin circulate (câmpuri, parcuri, şantiere etc.)
  • Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, baruri, etc); este bine ca în astfel de cazuri să fiţi însoţiţi.
  • Când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ (sau de mai mulţi), deplasaţi-vă prin zone intens circulate și iluminate(chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului inițial).
  • Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări, telefoane mobile).
  • Evitați să mergeţi la cumpărături avand mulți bani asupra dvs, luați doar suma necesară efectuării acestora.
  • Poşeta atârnată de umăr trebuie în permanenţă protejată cu mâna.
  • Evitați să vă lăudați persoanelor necunoscute sau amicilor ocazionali cu valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, puteţi rămâne fără ele.
  • Nu vă lăsaţi atraşi în locuri lăturalnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei ieftine).

 

  1. Acordați o atenție sporită la intrarea în imobile și atunci când folosiți liftul:
  • La intrarea în imobil fiţi foarte atenţi pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni; nu staţi cu spatele spre aceste locuri (nici măcar atunci când deschideţi sau încuiaţi uşa nu trebuie să pierdeţi din vedere aceste lucruri).
  • Folosiţi orice motivaţie pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute sau când vi se pare ceva suspect; nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora (dacă este cazul , sunaţi la uşa unui vecin de la parter; instruiţi-vă în acest sens şi copiii).
  • Când liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă odată cu dumneavoastră sau coboară de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1 şi 2.
  • Odată cu lăsarea întunericului, luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului (la parter) trebuie să rămână aprinse în permanenţă. Defecţiunile şi sistemul de iluminare vor fi imediat remediate.
  • Discutaţi cu vecinii dumneavoastră despre măsurile de protecţie pe care le puteţi iniţia în imobil (montarea unor camere de supravghere, iluminatul pe bază de senzori de mișcare) precum şi posibilităţile de a interveni imediat în cazul în care o persoană cere ajutor.

ATENŢIE!

  • Dacă sunteţi agresaţi, să nu aveţi reţineri să ţipaţi; o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul.
  • În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile pretinse de agresor. Reţineţi însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sunați la 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *