Muzicieni internaționali, prezenți la Făgăraș

Vineri, 5 octombrie, orele 18 va avea loc un concert de cameră al ansamblului ”Furiant Quartet” la Biserica Evanghelică C.A. Făgăraș (Piața Republicii 16). Tinerii muzicieni au studiat la conservatorul ”Hanns Eisler” din Berlin și au câștigat numeroase premii internaționale. În 2016 au cântat pentru prima dată la Făgăraș. Datorită ecoului pozitiv după acel concert au hotărât să revină în Transilvania.

Intrarea este liberă, dar donațiile sunt binevenite, specifică organizatorii.

Cvartetul de coarde este un gen specific de muzică, cunoscut încă din timpul clasicismului vienez. Prima piesă din program, ”Frühlingsquartett” (Cvartet de primăvară), a fost  compusă de Wolfgang Amadeus Mozart (KV 387) în anul 1782, când o nouă generație de artiști a intrat în centrul atenției. Astfel, această piesă poate fi privită ca un deschizător de drumuri spre o nouă eră a muzicii instrumentale, în care predomină dramatismul și emoționalitatea.

Cum s-a dezvoltat în timp acest gen de muzică se va putea urmări ascultând Cvartetul de coarde nr. 2 de Béla Bártok, care a fost compus în timpul Primului Război Mondial și este una dintre cele expresive și mai pretențioase piese ale acestui compozitor, care a integrat studiile sale despre muzica populară din țara lui natală și alte meleaguri în această piesă. Muzica țăranilor maghiari, admirată de compozitor, dar și ”folclorul imaginar” se întrepătrund în armonii perfecte.

Acțiunea culturală este ofinanțată de Consiliul Local Făgăraș și Primăria Municipiului Făgăraș, sub egida Centenarului Marii Uniri din 1918.

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):      CvartetNr. 14 in G-Dur, KV 387

 

Béla Bartók (1881-1945):                               Cvartet Op. 17 Nr. 2

Biografia artiștilor

 

Stefano Mesaglio, vioară

Vlad Popescu, vioară

Mladen Somborac, viola

Nika Svarc, violoncel

 

Din dragoste pentru muzică în general și pentru muzica de cameră în special cei patru tineri au fondat în 2011 cvartetul de coarde ”Furiant”. În acest ansamblu se întâlnesc patru națiuni diferite: Nika din Slovenia, Mladen din Serbia, Stefano din Italia și Vlad din România.

Cei patru membri ai cvartetului s-au întâlnit pentru prima dată în Austria, unde au studiat, sub conducerea lui Elisabeth Fister. Doar doi ani mai târziu au fost acceptați la Conservatorul ”Hanns Eisler” din Berlin, unde au studiat muzica de cameră cu profesorii Eberhard Feltz și Tim Vogler.

Cvartetul a participat la numeroase concursuri de muzică de cameră, obținând diferite premii, de ex. premiul întâi la condursul ”Boris Pergamenschikow” din Berlin, alte premii la concursul internațional de muzică de cameră din Majano/Italia. Sunt premianți ai Fundației ”Irene Steels Wilsing”. Din 2014 membri cvartetului sunt bursieri ai asociației ”Yehudi Menuhin Live Music Now Berlin”.

Tinerii muzicieni au concertat în Spania, Austria, Africa de Sud, Olanda, Italia, Germania, România, Slovenia, Franța și Lituania. În cadrul manifestărilor organizate de ”Lincoln Center Stage Programme” au încântat publicul cu muzica lor în multe orașe din SUA.

”Furiant Quartet” a studiat și a lucrat împreună cu unii dintre cei mai renumiți muzicieni contemporani, printre care Gerhard Schulz, Daniel Rowland, Rainer Schmidt, William Coleman, Günter Pichler, Donald Weilerstein, Heime Müller sau Cuarteto Casals.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.