Cine aruncă gunoaiele la marginea orașului și câte amenzi s-au dat până acum. Se caută soluții pentru stoparea acestui fenomen

  • 55 de făgărășeni au fost sancționați de la începutul anului, pentru aruncarea gunoiului la întâmplare.
  • Amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei pentru persoane fizice și între 500 și 1500 lei pentru persoane juridice.
  • Primarul Făgărașului spune că vrea să propună CL modificarea cuantumului amenzilor iar acestea să fie mult mai drastice.

De ani de zile, tot facem curățenie în zonele verzi sau la marginea drumurilor, la Făgăraș. Însă scopul acestor acțiuni nu se prea vede pe termen lung.  La puțin timp, gunoaiele reapar. Astfel că și în acest an, polițiștii locali, după ce au scormonit prin gunoaie, au reușit să identifice 55 de persoane fizice sau juridice, care s-au debarasat de gunoi pe unde au apucat.

 

 

Avem 55 de sancțiuni contravenționale. E vorba de aruncarea deșeurilor cam în toate zonele Făgărașului: și spre varianta spre Mândra, pe varianta spre Beclean, Parcul Regina Maria, dar și în zona Combinatului. Valoarea totală a amenzilor este de 3400 de lei. Unele sunt cu avertisment, pentru că este vorba de cetățeni care nu au aruncat ei efectiv, ci au dat deșeurilor unor romi, care cu căruțele le-au dus și le-au aruncat în diverse locuri. Vă dați seama că îi identificăm pe cei care au produs deșeurile. Atunci oamenii respectivi, dacă am considerat că nu au fost 100% vinovați, le-am dat avertisment, dar în toate situațiile ei au achitat ridicarea deșeurilor de către Salco. În general este vorba de cetățeni care și-au făcut modernizări la casă, la apartament, dar au fost și situații de firme care au aruncat spre exemplu deșeuri periculoase. De la un service auto am găsit tot felul de bidoane cu ulei, de piese auto. I-am identificat, i-a sancționat, i-am pus să le ridice de acolo iar oamenii s-au angajat că în perioada următoare o să lucreze doar legal, prin intermediul firmei de salubritate“, ne-a declarat Lucian Petri, directorul Poliției Locale.

Așa cum se arată în cadrul știrilor, o problemă a depozitării gunoiului pe oriunde este și în cartierele Galați și Combinat. Unii din locatarii acestor cartiere aruncă pur și simplu gunoiul de la fereastra locuinței, deși potrivit primarului în aceste zone sunt  amplasate containere mari pentru gunoi, pentru care nu se percepe nicio taxă.

Noi avem patrulă și mergem tot timpul în Combinat, dar vă dați seama că nu se întâmplă să-i identifici când aruncă gunoiul, pentru că ei îl aruncă pe geam“, a mai spus Lucian Petri

De fiecare dată i-am mobilizat pe beneficiarii de ajutor social să curețe în zona respectivă și noi doar ne-am dus și am încărcat în remorci, mașini de la Salco, gunoiul respectiv. Și cei care locuiesc acolo au participat, de exemplu de la blocul 12, de la blocul 6, de la bărăci, s-au făcut echipe. Dar gunoiul reapare. De exemplu, la blocul 12, curățenie făcută azi, a doua zi, deja oamenii aruncau pe geam. Aproape în fiecare lună se face această acțiune, dar nu ai cu cine vorbi, pentru că aruncă de pe geam în continuare“, ne-a spus primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.

Mai nou, potrivit autorităților, și în cartierul Câmpului, în zona ANL-urilor , a blocurilor noi construite, sunt cetățeni care aruncă gunoaie de la fereastră.

Amenzile în momentul de față sunt între 100 și 500 de lei, pentru persoane fizice și între 500 și 1500 lei pentru persoane juridice,  potrivit HCL 27 din 2009, dar primarul Făgărașului spune că deja se lucrează la modificarea acestor amenzi, amenzi care vor fi mult mai drastice.

În urma știrii postată de redactorii fagarasultau.ro, un cetățean din Făgăraș a surprins o femeie din cartierul Combinat în timp ce arunca gunoiul pe spațiul verde. Autoritățile spun că vor trimite acest video Poliției Locale care va lua măsuri de sancționare a acesteia.

Aici este problema unei părți a gunoiul din Combinat ,iar noi trebuie să ne mobilizăm pentru a curăța după alții? Cred că glumiți?

Publicată de Doru Dobrin pe Marţi, 4 septembrie 2018

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *