Sărbătoarea Marii Uniri în comuna Beclean. Galerie foto
Tradiție, muzică și voie bună, mâncăruri alese, de asta au avut parte beclerenii ieri, de Sfânta Maria. Evenimentul organizat de Primăria Beclean și susținut financiar de Consiliul Județean Brașov a adus multă veselie în sat. Cu acest prilej al „Sărbătorii Marii Uniri“, la Beclean au ajuns și oaspeți de seamă: o delegație de peste Prut, din comuna Ștefănești, Republica Moldova a ajuns în satul făgărășean. De asemenea, la eveniment au ținut să ia parte președintele Consiliului Județean Brașov, dar și deputata Mara Mareș.
Beclerenii au îmbrăcat ieri haine de sărbătoare și au participat cu mic, cu mare la evenimentul dedicat centenarului Marii Uniri, eveniment cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.
„Este un eveniment extrem de important, este știut faptul că sunt primari destoinici din județul Brașov, din Țara Făgărașului, care au aplicat pe ghidurile culturale. Am încercat să găsim soluții pentru a finanța cât mai multe evenimente culturale în anul centenarului și dintre aceste evenimente, unul este cel de la Beclean. Totul se întâmplă datorită faptului că sunt preocupați și au gândit alături de reprezentații din Republica Moldova să facă un eveniment așa de frumos“, ne-a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.
„Astăzi, la Beclean sărbătorim centenarul Marii Uniri și prin grija celor de la Consiliul Județean am primit o finanțare iar cu ajutorul acestor bani, prin proiectul scris de oamenii din Primăria Beclean, desfășurăm acest eveniment. Îi avem oaspeți de seamă pe frații noștri de peste Prut, pe copiii conduși de primărița și de cadrele didactice din comuna Ștefănești, cu care noi Becleanul suntem înfrățiți. Sunt în cadrul programului nostru ansambluri folclorice cum ar fi: prietenii noștri din Becleanul de pe Someș. De asemenea sunt ansambluri folclorice din Țara Făgărașului, ansamblul nostru, al Becleanului de pe Olt și ne vom duce cu programul artistic undeva în noapte“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.
„E o mare bucurie că am primit invitația domnului primar Motrescu și după cum ați văzut Zilele comunei Beclean sunt deosebite. Copiii dansează, cântă, e o atmosferă plăcută și abia așteptăm și ediția de anul viitor“, ne-a spus Mara Mareș, deputat PNL.
„Este sărbătoarea Marii Uniri în Beclean, realizată cu ajutorul Consiliului Județean, a unui proiect realizat de comuna Beclean. Cu această ocazie aș dori să transmit tuturor care poartă numele Sfintei Maria multă sănătate și numai bine“, ne-a spus Anca Trâmbițaș, viceprimarul com. Beclean.
Un program impresionant cu dansuri și cântece patriotice au susținut pe scena evenimentului și invitații speciali: grupul de copii din localitatea Ștefănești din Republica Moldova, localitate cu care Becleanul a semnat un acord de înfrățire în anul 2017.
„Venim din Republica Moldova din raionul Ștefan Vodă, localitatea Ștefănești. Este o singură localitate și are 1300 de locuitori. Suntem la graniță cu Ucraina și principala îndeletnicire a locuitorilor este agricultura. În județul Brașov ne aflăm pentru a doua oară, am mai fost în 2016 iar pe parcursul anului 2017 a fost semnat un acord de înfrățire între comuna Beclean și satul Ștefănești. De români ne leagă mai mult decât un acord de înfrățire, pentru că de fiecare dată, când ne aflăm aici, simțim că venim de acasă, tot acasă. Suntem onorați că domnul primar ne-a oferit această ocazie. să fim astăzi aici“, ne-a declarat Ersilia Qatrawi, primarul localității Ștefănești din Republica Moldova.
Pe scenă au evoluat spre încântarea celor prezenți mai mulți interpreți și ansambluri din Țara Făgărașului și nu numai. Valentina Nimereală, Rareș Șerban, Mădălina Radocea, Mioara Greavu, Bogdan Bucur, Mădălina Grama și invitatul special, Sebastian Stan le-au încântat sufletele beclerenilor până târziu în noapte. Pe scenă au evoluat și ansamburile: Junii Săceleni, Horiția Lisa, Someșul Beclean, copiii din Ștefănești- Republica Moldova și bineînțeles ansamblul Junii Becleanului de pe Olt.
„Este foarte frumos. Ne bucurăm că avem ansamblu de copii, de feciori și fete. Intrăm și noi pe scenă și ne bucurăm de această sărbătoare“, ne-a spus Vichente Șipoș.
„Am în mână bețele de chemători. Respectăm tradiția pe care am moștenit-o de la bunicii, părinții noștri. Deși eram copii, vedeam tinerii care voiau să invite gazdele la nuntă și se obișnuia să se bată în porți cu aceste bețe frumoase“, ne-a spus Aurel Trâmbițaș.
Nu au lipsit nici preparatele tradiționale de la acest eveniment iar bucătarii au pregătit ceaune de berbecuț, pastramă și alte bunătăți pentru cei prezenți.