Zi importantă pentru locuitorii satului Veneția de Jos

După 200 de ani de la terminarea ridicării şi pictării ei, Biserica mare din Veneţia de Jos va fi sfinţită duminică, 12 august de către Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Biserica fost ridicată între anii cei mai grei pentru românii din Ardeal, 1790-1795. Pictura a fost realizată în 17 ani, 1801-1818 şi a fost declarată monument istoric de valoare naţională, clasa A. Nu s-au găsit urme sau ştiri cum că această biserică a fost sau nu sfinţită, însă condiţiile vitrege de-a lungul timpului ne dau de înţeles că cel mai probabil localnicii nu au găsit oportunitatea de a încununa eforturile lor de ridicare a locaşului de cult cu sfinţirea lui de către un ierarh.

Biserica a fost reabilitată în ultimii patru ani. S-au restaurat acoperișul, în regim de urgență, jugul de la clopote, pardoseala și mobilierul bisericii și s-a realizat drenajul exterior. Urmează și alte lucrări de refacere la zidurile exterioare ale locașului de cult. Din cauza costurilor mari, pictura din interior și exterior va fi restaurată în anii următori.

Programul evenimentelor:
8,15: sosirea Mitropolitului Ardealului
8,30: începerea slujbei de sfințire și zidire a Sfintei Mese
9,00: începerea Sfintei Liturghii
11,30: slujbă de mulțumire lui Dumnezeu pentru trecerea celor 10 ani de la sfințirea bisericii Cuvioasa Parascheva
12,00 inaugurarea muzeului satului venețian și o rugăciune de binecuvântare
12,15: agapa de la Căminul Cultural și un program scurt de cuvântări culturale și cântece patriotice. Cuvântările vor fi susținute de profesori specialiști in istorie locală și regională, iar cântările vor fi susținute de copiii din sat și câțiva interpreți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.