Platformele subterane pentru gunoaie au fost montate în Făgăraș. Video

Noul sistem de colectare a deșeurilor din două zone ale orașului a fost pus în funcțiune. Este vorba despre două platforme subterane, montate în cartierul Vasile Alecsandri și pe strada Școlii și care fac parte dintr-un proiect- pilot cu bani din bugetul local.

Introducerea noului sistem european de colectare a deşeurilor în platforme subterane reprezintă o soluţie modernă de gestionare şi colectare a deşeurilor municipale şi reciclabile. Astfel, autoritățile locale vor ca noul sistem subteran de colectare a deşeurilor să-l înlocuiască treptat pe cel tradiţional, unde containerele erau localizate la suprafaţă. Pentru anul acesta a fost bugetată suma de 82.000 lei, bani cu care s-au realizat două astfel de platforme în Vasile Alecsandri și pe strada Școlii. Ieri s-au făcut primele probe iar în zilele următoare, cele două platforme vor fi date spre folosință.

O platformă cuprinde cinci containere iar oamenii pot arunca în trei dintre acestea gunoiul menajer iar în alte două fracția uscată, respectiv deșeuri care pot fi reciclate. Reprezentanții societății de salubritate spun că timp de câteva zile lângă platforme vor sta voluntari care le va explica făgărășenilor cum să arunce gunoiul.

Au fost montate aceste platforme, constructorul a  făcut probele acelui sistem iar în următoarele două zile, firma de salubritate va face probele cu centralina lor și pe urmă vor intra în folosință. Se va extinde acest proiect, așa cum am mai spus, acesta este un proiect pilot. Vom vedea cum va funcționa și se va extinde și pe banii bugetului local, dar și pe proiectul mare care va fi finanțat din fonduri europene, la nivel județean, în toate unitățile administrative din mediul urban. Vor fi montate, acolo unde este posibil, aceste containere subterane“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Modalitatea de funcţionare a platformelor subterane constă în ridicarea containerelor, printr-o instalaţie hidraulică, la nivelul solului. Fiecare platformă conţine 5 containere, unele pentru deşeuri reciclabile şi altele deşeuri menajere.

Sistemul de colectare subteran pentru deşeuri reprezintă o modalitate inovatoarea de a colecta deşeurile. Datorită etanşării containerelor la o adâncime de 1.80 m, acest sistem face posibilă colectarea deşeurilor în condiţii salubre şi de protejare a mediului înconjurător. Sistemul împiedică accesul persoanelor care răscolesc prin containere după materiale reciclabile, este ferit de prezenţa rozătoarelor, a animalelor străzii, de vremea neprielenică, precum şi de mirosul provenit de la deşeuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.