S-a dat startul „Art Festin Făgăraș“- un adevărat festin cultural, găzduit de Cetatea Făgărașului și Casa de Cultură a Municipiului Făgăraș

Făgărașul devine timp de patru zile capitala culturii, muzicii, sportului, gastronomiei locale. Festivalul „Art Festin Făgăraș“ a debutat astăzi  cu filme de colecție, teatru, proiecții documentare, expoziții, concert de muzică clasică, desfășurate atât la Cetatea Făgăraș, cât și la Casa Municipală de Cultură. Renumiți oameni de cultură, actori, muzicieni, sportivi vor fi la Făgăraș pe parcursul celor patru zile de festival și vor încânta publicul prezent prin reprezentațiile lor. 

Festivalul a debutat cu vernisajul expoziției Cabane și peisaje din Munții Făgărașului de-a lungul timpului. Expoziție de fotografie – SKV- Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor , care a avut loc în foierul Casei de Cultură.

De la ora 16.00,  Turnul Thomory din Cetatea Făgăraș a avut oaspeți de seamă. Criticul de film Irina Margareta Nistor, marele campion olimpic Ivan Patzaichin , actorii Marcel Iureș și Daniel Popa, cântărețul Mark Nelson au fost prezenți în cetate și au vorbit celor de față despre importanța acestui eveniment la Făgăraș.  Alături de invitați au fost și primarul municipiului, Gheorghe Sucaciu, directorul Muzeului Țării Făgărașului,  Elena Băjenaru, directorul Casei Municipale de Cultură, Diana Gribincea, Oana Mitea, directorul Fundației Comunitare „Țara Făgărașului.

De la începutul anului ne-am gândit ca toate evenimentele, care se desfășoară în municipiul Făgăraș, să fie sub titulatura de „Uniți în centru“, adică să aducem oameni de valoare în centrul geografic al României. Și acest festival nu numai că ne oferă oportunități de a participa la spectacole de cultură, de înaltă clasă, ci ne dă posibilitatea de a avea o deschidere față de cultură, de educație. Cu astfel de evenimente se încurajează turismul cultural. Mai mult de atât, acest festival, are o gamă largă de evenimente: teatru, muzică, dezbateri, expoziții. Noi ne propunem, Primăria și Consiliul Local, ca în viitor, Făgărașul să fie pe harta culturală a României“, a  spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Așa de bine îmi pare să fiu aici în Cetatea Făgăraș, pentru că am avut ocazia să fac un tur al cetății acum câteva luni și mi-am dorit foarte mult să iasă acest festival pentru a se bucura și alții de întâlnirea aceasta frumoasă, pentru că una e să vezi la televizor, să știi că există și alta e să ajungi aici. Cred că a fost unul din principalele motive pentru care mi-am dorit foarte tare să iasă această poveste și să iasă cât mai complexă pentru ca lumea să fie la fel de fericită cum am fost eu când am descoperit Făgărașul și să continue să vină aici cu drag, să vină și din alte părți ale țării“, a spus criticul de film, Irina Nistor.

foto: Natalia Corlean

Evenimentul a continuat cu o lansare de carte, la Muzeul Țării Făgărașului  „Valer Literat” în cadrul proiecului Istorie și Muzică (ediția a II-a), realizator Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu, dar și cu expoziția Muzeului Național George Enescu „Muzicieni în Arhiva CNSAS II“.

De la ora 18.30 a avut loc un concert de muzică clasică în sala Tronului din cetate: Centenarul muzicii românești, în care au fost prezentate lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Constantin Silvestri, Alexandru Pașcanu, Liviu Dandara, Nicolae Brânduș, Felicia Donceanu și Sabin Pautza.

Soliști: Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu (vioară), Manuela Giosa (pian). Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (pian la patru mâini).

Făgărășenii au participat apoi , în curtea interioară a Cetății la piesa de teatru „Colibri”, de Garret Jon Groenveld, cu Daniel Popa și Irina Margareta Nistor

De la ora 21.10, punctele de atracție au fost filmele A farewell to arms / Adio arme (1932) și  Mrs. Miniver (1942) / 134 min, filme oferite de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Seara s-a încheiat cu concert susținut de Mark Nelson.

Art Festin nu este doar un festin cultural, ci și gastronomic! Făgărășenii și nu numai sunt așteptați în fiecare zi la cetate, pentru a se delecta cu tochitură, sarmale cu mămăliguță sau tocăniță de cartofi cu berbecuț făcută la ceaun.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *