Concluziile dezbaterii publice privind taxele și impozitele pe anul 2019. Vom plăti mai mult?

Făgărășenii au fost invitați astăzi să ia parte la dezbaterea publică privind taxele și impozitele locale, pentru anul 2019. Deși proiectul privind noile taxe și impozite, majorate cu 20%, a stârnit numeroase discuții în mediul online, la dezbaterea publică, desfășurată începând cu ora 15.00, în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș, au participat doar câțiva cetățeni, în jur de 10, cu tot cu jurnaliști. La această dezbatere au luat parte și directorul economic al Primăriei Făgăraș, Dan Ludu, șefa Compartimentului Taxe și Impozite, Maria Boeriu, dar și primarul Făgărașului, care a anunțat de la începutul ședinței că acel proiect a fost doar o propunere din partea compartimentului Taxe și Impozite, însă a dat asigurări că dările către bugetul local nu se vor mări. Va fi doar o indexare a taxelor și impozitelor cu rata inflației.  Mai mult, potrivit edilului șef, o majorare prevăzută de Codul Fiscal va fi în cazul clădirilor degradate, majorare  care poate ajunge la 500% pentru clădirile degradate în procent de 100%.

„Pe site-ul Primăriei a fost un proiect de hotărâre, inițiat de Compartimentul Taxe și Impozite. Este un simplu proiect. Colegii de la Taxe și Impozite au avut o analiză pentru că din 2010 nu s-au mai mărit taxele și au făcut o propunere la o analiză. Cert e că taxele și impozitele nu se vor modifica.  Ce se va schimba? Conform Codului Fiscal vom actualiza inflația și vom aplica acea prevedere fiscală la clădirile degradate, suntem obligați în funcție de gradul de degradare, impozitarea va ajunge la 500% pentru clădirile degradate 100%. În rest, niciun procent la nicio taxă nu se va mări. Vor rămâne aceleași taxe ca în 2018. Am discutat și cu directorul economic și cu doamna Maria Boeriu (șef Taxe și  Impozite) că atâta timp cât situația economică din Făgăraș nu ne permite, nu vom mări nicio taxă“, a spus în cadrul dezbaterii publice primarul Făgărașului.

După declarația primarului că taxele și impozitele vor rămâne la fel, discuțiile din cadrul dezbaterii s-au îndreptat spre alte subiecte de interes local precum: modernizarea străzilor, licitațiile blocate, proiecte europene, subiecte asupra cărora vom reveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *