Recomandate

La Vad a fost sărbătorit „Plugarul“, cel mai vrednic fecior din sat

Locuitorii satului Vad l-au sărbătorit ieri,  în a doua zi de Paşti, la fel cum fac în fiecare an, pe cel mai harnic fecior din sat, adică cel care a ieşit primul la arat. Plugarul este un obicei tradițional care se organizează în fiecare an cu ocazia Paștelor Ortodoxe. În cadrul evenimentului se cinstește prima cununa de grâu, în speranța unei recolte bogate în anul respectiv și a bunăstării generale pentru comună.

Așa cum cere tradiția, în a doua zi de Paște, ceata de feciori și fete a satului, îmbrăcați în costume populare, s-au strâns împreună acasă la unul dintre băieții și l-au îmbrăcat pe acesta cu cununi din grâu proaspăt (pe cap, pe mâini, pe picioare, pe corp). El este Plugarul care a fost scos apoi la vale. Plugarul a fost purtat pe brațe de către băieții din ceată și însoțit de fetele din ceată și de alaiul format, în ritmul melodiilor populare. La podul care traversează valea s-a desfășurat toată acțiunea. Pe malul apei ceata a jucat pe câteva dansuri populare, apoi Plugarul a intrat în apă și a făcut cruce pe apă.

Partea distractivă a fost cea când Plugarul și-a  umplut cu apă clopul pe care îl poartă pe cap și a fugit să stropească lumea adunată. În acest timp i s-a furat grapa pe care a fost el dus la râu, în scopul de a fi aruncată pe vale. Restul cetașilor au avut misiunea de a o recupera, aruncându-se în apă după ea.

S-au mai făcut câteva dansuri de încheiere, după care cetașii au plecat să se schimbe cu haine uscate.  În ultima parte a evenimentului, cetașii s-au retras din nou acasă la Plugar, pentru a „scoate jocul”, adică pleacă spre sala căminului cultural unde a avut loc petrecerea (jocul) până seara târziu.

În tradiția populară, sărbătoarea Paștelui e strâns legată de debutul anului agricol. În acest sens, în a două zi de Paște, în satele din Țara Făgărașului se respectă o datină unică în țară: obiceiul Plugarului, manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate.

Datina Plugarului este legată ca origine de unele credințe magice anterioare creștinismului. Obiceiul îl scoate în prim plan pe cel care iese primul la arat în anul respectiv. Ceremonialul cuprinde mai multe secvențe rituale. După alegerea Plugarului, în prima zi de Paște, fetele împletesc legături de grâu verde cu care va fi gătit în ziua următoare Plugarul. În a doua zi de Paște, Plugarul este ascuns în gospodăria sa, iar după ce sătenii îl găsesc, este purtat pe o grapă de lemn, spre râu, de către ceilalți feciori din sat. Plugarul este scufundat în apa râului, după care, în semn de belșug și rodnicie îi va stropi pe tinerii din sat cu apă. Ceremonialul se încheie spre seara cu petreceri și jocuri care au ca rol cinstirea Plugarului. În ziua de azi, datina și-a pierdut caracterul inițial. În prezent se acordă mai multă importantă elementului exterior decorativ, devenind cu adevărat un spectacol de mimică, costumații, muzica și dans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *