Zi istorică pentru Detașamentul de Pompieri Făgăraș . Galerie FOTO

Ziua de astăzi va rămâne cu siguranță în istoria Detașamentului de Pompieri din Făgăraș. În prezența lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dar și a altor oficiali din cadrul IGSU, Consiliului Județean Brașov, Prefecturii Brașov, Primăriei Făgăraș, pompierilor activi și în rezervă, dar și a altor invitați, a avut loc inaugurarea  noului Centru de antrenament și pregătire de specialitate al pompierilor. Acest poligon de antrenament, amenajat în cadrul Detașamentului de Pompieri Făgăraș, este al doilea centru din țară, care are în dotare  un container Caisson și al șaselea pe întreg teritoriul României, care asigură perfecţionarea pompierilor prin acumularea de cunoştinţe atât teoretice, cât şi practice . Totodată, astăzi, pompierii făgărășeni sărbătoresc 78 de ani de la înființarea Detașamentului din municipiul nostru și 40 de existență în prezenta locație. 

Activitățile din cadrul evenimentului au debutat cu  alocuțiuni ale invitaților, dar și  cu înmânarea distincțiilor, a plachetelor de onoare și a diplomelor de excelență tuturor celor care au avut contribuții deosebite în cadrul acestui proiect.

Este un centru de pregătire continuă a pompierilor și care permite pregătirea pe anumite probleme specifice, vorbim de foc în mod deosebit, pregătirea a pompierilor din zonă și nu vorbim doar de Brașov, ci și de alte județe din zonă care vor beneficia de acest centru. A fost un efort conjugat al unității, al pompierilor din județul Brașov și al autorităților din județul Brașov, al Consiliului Județean, ca să realizeze această investiție. Cel mai important lucru este partea de simulare, care permite pompierilor să simuleze anumite situații, care pot să apară și care pot pune în pericol chiar viața pompierilor. Este un pas foarte important, care intră în viziunea de a pregăti pompierii cât mai bine, ca să poată să facă față provocărilor cât mai bine, care apar din ce în ce mai mult și sunt provocări noi“, ne-a declarat  Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Este un eveniment extrem de important, Consiliul Județean este alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Am venit în sprijinul lor și pe zona Rupea, unde nu exista astfel de oportunitate, iar la Homorod se va realiza în perioada următoare un astfel de punct pentru situații de urgență, astfel încât toate zonele județului să fie deservite. Este un proiect foarte bun și sperăm că pe lângă partea militară, să existe și o implicare din partea voluntarilor civili“, ne-a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Potrivit șefului ISU Brasov, decizia de a realiza acest centru la Făgăraș a fost luată datorită spațiului de care dispune Detașamentul de Pompieri din municipiul nostru, dar și datorită profesionalismului pompierilor făgărășeni, fiind una din cele mai bune subunități din județ.

Este al șaselea centru din țară, dar al doilea poligon cu Caisson, adică cu lucrul la foc, efectiv. În acel container Caisson intră colegi de-ai noștri, instructori cu șase cursanți și vor studia focul începând de la inițiere, în toate fazele lui până la stingere și inclusiv modalitatea de stingere, astfel încât să devenim cât mai profesioniști. Acesta este doar unul din punctele acestui poligon. Mai avem parte de căutare- salvare în mediul urban,partea de căutare-salvare sub dărâmături, sprijiniri, educație fizică, mai multe zone de lucru. În principiu, noi l-am construit pentru Inspectoratul Brașov, astfel încât să avem colegi din ce în ce mai bine pregătiți și mai performanți. Având în vedere nevoia de pregătire și a celorlalte inspectorate, în momentul de față avem arondat un număr de 15 județe, care o să-și facă pregătirea în cadrul inspectoratului nostru, pe cinci module în fază incipientă.“, ne-a spus lct. col. Lucian Dumitru Marciu, împuternicit inspector șef ISU Brasov.

În primul rând aș vrea să-i felicit pe reprezentanții Detașamentului de Pompieri de la Făgăraș pentru implicare. Știu că și-au dorit să existe un centru de antrenament pentru pompierii militari. Cred și sunt sigur că vor face toate demersurile  ca acest poligon să fie modernizat. Noi am colaborat cu ei pentru materialele donate din Germania, materiale folosite atât pentru acest poligon, cât și pentru punctul de lucru al pompierilor. Este un lucru benefic și felicit și sponsorii, care au participat la acest proiect important“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Vizita în poligon, dar și participarea la ședințele practice din atelierele poligonului, și în special cea din containerul Caisson , au reprezentat atracția zilei.

A fost o ședință foarte reușită, am putut observa toate fenomenele incendiului. Mă bucur că am reușit să deschidem acest centru pentru pregătirea noastră, cu susținerea celor de la Inspectoratul General, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov, autorităților locale“, ne-a spus lct. col.Dorin Moldovan, comandantul Detașamentului de Pompieri Făgăraș.

Investiția a fost realizată cu sprijin din partea partenerilor privați, respectiv Ina Schaeffler, dar cu sprijin de la Consiliul Județean, IGSU și Consiliul Local Făgăraș .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *