Ziua Sfinților 40 de mucenici. Tradiții și obiceiuri
E sărbătoare mare astăzi. Biserica Ortodoxă Română îi comemorează pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, martirizaţi în Capadochia în timpul împăratului roman Licinius.
Sărbătoarea Mucenicilor, așa cum este denumită în calendarul ortodox, este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de sărbătoarea Paştelui.
Aceşti patruzeci de Mucenici au trăit pe vremea crudului împărat Liciniu (308-324), toţi fiind din părţile Capadociei, şi toţi din aceeaşi ceată de ostaşi creştini, bărbaţi viteji şi vrednici în războaie, iar conducătorul oştirii lor era Agricola, om păgân şi rău din fire, iar locul slujbei lor ostăşeşti era cetatea Sevastia, din Armenia.Ei au refuzat să se închine la idoli și au mărturisit credința lor în Hristos, fapt ce a nemulțumit guvernatorul de atunci, Agricola care a dat ordin să fie întemnițați și supuși la chinuri groaznice. În cele din urmă, soldații creștini sunt condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.
Ca să îți păstrezi sănătatea, de sărbătoarea celor 40 de Mucenici trebuie să mergi dimineața la Sfânta Liturghie și înalți o rugăciune către cei 40 de Sfinți Mucenici. Nu ai voie să lucrezi în casă și amână spălatul, călcatul, cusutul, gătitul, curățenia. Pregătește cu o seară înainte mucenici muntenești sau 40 de colaci (mucenici moldovenești) și împarte-i apoi nevoiașilor, rudelor după ce au fost sfințite de preot, la slujbă.
De asemenea, se spune că cei care semănă, în ziua de cinstire a Sfinţilor Patruzeci de Mucenici, o să aibă rod de 40 de ori mai mult decât în mod normal. Cei care nu respectă această regulă vor avea de suferit.