Slujbă de pomenire, defilare militară și depunere de coroane de „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști”

Începând cu 1944, teroarea roșie adusa pe spinarea tancurilor sovietice se instaura în România. A fost începutul unei perioade negre în istoria țării, milioane de oameni urmând să treacă prin experiența iadului comunist. Dar românii s-au opus cum au putut prigoanei, mii de oameni alegând calea cea mai grea, cea a rezistenței cu arma în  mâna. De-a lungul și de-a latul țării, în munți și păduri, aceștia se organizează în grupe de luptă și acționează sprijiniți de populația din satele și orașele din zona.
Ce a urmat a fost o înlănțuire de lupte și ciocniri, pilde de eroism, jertfă și sacrificiu, dar și un cortegiu de orori, de lașități și trădări, de sânge și durere, de anchete și torturi, de chinuri și execuții.

Printre sutele de mii de deținuți politici s-au numărat nume foarte cunoscute sau mai puțin știute precum: Petre Țuțea,  Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Arsenie Boca, Ion Gavrila Ogoranu, Liviu Brânzaș, Purcărea Nicolae și mulți alții. Indiferent de ideile și doctrinele politice susținute, toți au fost caracterizați de puternicele convingeri anticomuniste.

Ion Gavrila Ogoranu,  prin cartea „Brazii se frang dar nu se indoiesc”, relateaza cât au avut de îndurat acești oameni pe care azi îi numim „foștii deținuți politici”, pentru idealurile lor și pentru faptul că nu s-au supus cotropitorului bolșevic și cozilor sale de topor.

Ziua de 9 martie a fost desemnata, conform Legii Nr.247 din 05.12.2011, „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști” din Perioada 1944-1989 și coincide, deloc întâmplător, cu data pomenirii celor 40 de Mucenici.

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Fagaras impreuna cu  Primaria Municipiului Fagaras organizează vineri, 9 martie a.c., incepand cu ora 12:30, o slujbă de pomenire urmată de defilare militara si depunere de coroane.

Evenimentul va avea loc la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din fata Cetatii Fagaras.

Foștii deținuți politici reprezintă exemple de dârzenie, corectitudine, dăruire și credință nezdruncinată în triumful binelui și adevărului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.