Parohia Cincu, trimisă în judecată de DNA, alături de preotul paroh

Preotul paroh al parohiei Cincu, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Brașov după ce el și Parohia Cincu ar fi obținut ilegal peste 100.000 de lei de la APIA, pentru un teren aflat în realitate în poligonul militar de la Cincu.

Preotul paroh a fost deferit justiției pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete (cinci acte materiale).

A fost trimisă în judecată și Parohia Cincu, ca persoană juridică, pentru săvârșirea acelorași infracțiuni (două acte materiale).

Alți doi inculpați, Ioan Mamaligă (inspector de cadastru și urbanism din cadrul Primăriei Cincu) și Gheorghe Tișcă, au fost trimiși în judecată în acest dosar pentru complicitate la infracțiunile menționate. Prejudiciul s-ar ridica la 106.546,4 de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

Informații din rechizitoriul întocmit de procurori:

„În perioada 2011-2017, inculpatul Butum Florin Adrian, preot paroh al parohiei Cincu, județul Brașov, a pretins că parohia sa deține și utilizează o suprafață de teren de 11,51 ha care se afla, în realitate, în incinta poligonului militar Cincu. În perioada 2013-2017, alături de această suprafață, inculpatul a adăugat și suprafața de teren de 9,33 ha, situată în același poligon militar, cu privire la care a declarat că o deține și utilizează. În plus, a pretins că el ar deține și oi cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren respective. Pentru ambele suprafețe și pentru pretinsa activitate de pășunat, în perioada de referință, inculpații Butum Florin Adrian și Parohia Cincu au obținut, în mod nelegal, sprijin financiar de la APIA – Centrele Locale Voila sau Făgăraș în valoare de 126.267 lei.
Concret, a reieșit că suprafața de 20,84 ha de pajiști permanente (formată din suprafețele de 11,51 ha și 9,33 ha) nu a fost deținută legal de Biserica Ortodoxă Română – Parohia Cincu, iar această aparență a fost creată cu ajutorul inculpatului Mamaligă Ioan din cadrul Primăriei Cincu, persoana responsabilă cu întocmirea adeverințelor necesare pentru APIA.

În conținutul cererii depusă la APIA – Centrul Local Voila în data de 18 martie 2011, în calitate de reprezentant legal al parohiei Cincu, inculpatul Butum Florin Adrian a declarat în mod mincinos că parohia sa folosește suprafața de teren de 11,51 ha –cu destinația de pășuni naturale, situată în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov, fiind atașată în susținere o adeverință emisă de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții. Astfel, deși nu îndeplinea condițiile legale, nefiind utilizator legal al suprafețelor de teren, Parohia Cincu a obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 18.641 lei.
În perioada 2013-2017, inculpatul Butum Florin Adrian a depus la APIA – Centrele Locale Voila și Făgăraș, în calitate de reprezentant legal al Parohiei Cincu, cinci cereri unice de plată pentru suprafață (două în numele parohiei și trei în nume propriu), în cuprinsul cărora a declarat, în mod necorespunzător adevărului, că:
– Parohia Cincu utilizează suprafața de teren de 20,84 ha, formată din 2 parcele cu destinația de pajiști permanente, situate în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov, fiind atașate în acest sens două adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții (campaniile 2013-2014)
– că deține 52 de ovine (în campania 2013), respectiv 53 de ovine (în campania 2014) cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren cu destinația de pajiști permanente, atașând în acest sens alte două adeverințe, emise de un medic veterinar pe baza declarațiilor nereale ale inculpatului Tișcă Gheorghe
– că utilizează suprafața de teren de 20, 84 ha, situate în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov (campaniile 2015, și 2017, 2016), atașând în acest sens trei adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții,
-și că deține 107 ovine (în campania 2015), respectiv 105 ovine (în campania din 2016) pentru care a solicitat finanțare sub formă de ajutor național tranzitoriu, atașând în acest sens trei adeverințe emise de un medic veterinar pe baza celor declarate nereal de inculpatul Tișcă Gheorghe.
Astfel, deși nici el și nici parohia Cincu nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru a obține finanțare din fonduri europene , în sensul că nu erau utilizatori legali ai suprafețelor de teren, iar Butum Florin Adrian nu era deținător legal de ovine, au obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 107.626,4 lei”.

Conform DNA, în vederea recuperării prejudiciului produs în cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii asupra:

– unor sume de bani și bunuri mobile aparținând inculpatului Butum Florin-Adrian, până la concurența sumei de 106.546,4 lei;
– sumelor de bani existente în conturile bancare aparținând inculpatei Biserica Ortodoxă Română – Parohia Cincu, până la concurența sumei de 78.053,90 lei, precum și asupra unor terenuri;
– unor sume de bani și bunuri mobile aparținând inculpatului Mamaligă Ioan, până la concurența sumei de 106.546,4 lei;
– bunurilor mobile și imobile și asupra sumelor de bani din conturile bancare, aparținând suspectului Tișcă Gheorghe, până la concurența sumei de 129.126,25.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *