Recomandate

Portret de jandarm. Plt.adj.șef Romică RAMBA- jandarm montan cu peste 10 ani de experiență montană și sute de acțiuni de salvare executate în munții Făgăraș

foto: Jandarmeria Brasov

După aproximativ 23 de ani de carieră militară în Jandarmeria Brașov, dintre care 10 ani alături de turiști la bine și la greu, desfășurând acțiuni de căutare – salvare în minunata țară a Făgărașului,  făgărășeanul Romică Ramba a găsit câteva momente de repaus, între două misiuni de recuperare a turiștilor aflați în dificultate sau accidentați, pentru a prezenta câteva aspecte din viața și cariera sa.

Ramba Romică născut în data de 29.09.1973, în municipiul Târgoviște, absolvent al Facultății de Drept ”George Barițiu” din Brașov, a ales arma Jandarmeriei considerând că este o armă cu tradiție și că ar putea avea un cuvânt de spus obținând rezultate bune și foarte bune în activitatea desfășurată. Este șeful postului de Jandarmi Montani de la Sâmbăta de Sus, încă de la înființarea acestuia, în urmă cu 10 ani.
Seriozitatea, dăruirea, abnegația, profesionalismul, prietenia, consecvența, perseverența și respectul de sine, dar și față de instituție, sunt doar câteva calități pe care le remarci atunci când ai de-a face cu jandarmul și familistul Romică Ramba.
Întrebat fiind de ce ales profesia de jandarm montan, acesta a răspuns că încă de mic a fost atras de munte și crescând într-o zonă montană a hotărât că poate îmbina utilul cu plăcutul, practicând această meserie care, pe lângă faptul că necesită o pregătire fizică și tehnică foarte bună, oferă și satisfacții de neimaginat atât prin peisajele oferite de natură, cât și prin senzația de mulțumire sufletească pe care o ai atunci când primești un sincer “Vă mulțumesc frumos!” din partea unui turist aflat la ananghie, rătăcit sau accidentat pe traseele turistice din masivul Făgăraș, unele dintre ele fiind pe cât de frumoase, pe atât de dificile.
Pentru a practica o astfel de meserie, pe lângă pasiune, acesta are la bază pregătirea de specialitate în domeniul montan dezvoltată la Centrul de Pregătire a Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, dar și cursul de paramedici, primul de acest fel, desfăşurat sub îndrumarea a doi experţi din cadrul Gărzii Elveţiene de Salvare Aeriană (Swiss Air-Rescue REGA), pentru recuperarea turiștilor din zonele montane greu accesibile cu sprijin aerian.
Toate aceste eforturi implică o prezență constantă în echipa Jandarmeriei Montane, în interes de serviciu, pe traseele turistice și bineînțeles că apare întrebarea: ”Cum influențează familia, profesia de jandarm montan?”. La această întrebare am obținut o scurtă tăcere și după câteva secunde și un scurt oftat, răspunsul a venit: ”Dacă nu aș fi avut familia aproape, aceasta înțelegând necesitatea eforturilor prelungite, susținându-mă întotdeauna, mulți turiști nu ar fi ajuns în siguranță acasă. De asemenea, atunci când spun familie, pentru mine a doua mea familie este reprezentată de echipa de jandarmi montani și salvamontiști cu care particip la misiunile de căutare – salvare. ”Microbul” muntelui, a fost transmis și băiatului meu, David în vârstă de 12 ani, care de multe ori a insistat, fiind în vacanță, să mă însoțească în ascensiunile montane din masivul Făgăraș și nu numai, atunci când are timp, după școală și când nu practică dansul sportiv, care este o a doua pasiune a sa.”

Dacă printre hobby-urile jandarmului Romică Ramba se pot număra atât practicarea sporturilor de iarnă și a celor de exterior: tenis de picior și fotbal (în liga a 5-a), jandarmul și omul Romică dezaprobă lenea, lipsa de modestie, minciuna, neasumarea răspunderii și neseriozitatea umană.

sursa: Jandarmeria Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *