Accesări de fonduri pentru mai multe obiective, la Lisa

 

În comuna Lisa lucrurile încep să se miște! Mai multe proiecte realizate atât cu fonduri europene, cât și cu fonduri guvernamentale au fost realizate, proiecte care vor rezolva mai multe din problemele cu care se confruntă oamenii din comună.

Două din proiecte vor fi depuse la GAL Microregiunea Valea Sâmbetei. Nu sunt proiecte mari, însă necesare pentru comunitate. Este vorba despre un proiect pentru achiziționarea unui buldoexcavator și de un proiect pentru achiziționarea costumelor populare echipa de dansuri, nou înființată la Lisa și pentru corul de seniori.

„Suntem în curs de a depune pe GAL două mici proiecte în valoare de maxim 40 de mii de euro. Vrem să cumpărăm un boldoexcavator pentru Serviciul de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă.  Cofinanțarea este de 34 de mii de euro pentru buldoexcavator, iar restul vom cofinanţa din bugetul local.  Din ofertele pe care le am, utilajul nou costă între 58 şi 62 de mii de euro fără TVA. La Lisa am avut în 2007 o mare problemă cu viiturile, aşa că ne-am gândit să cumpărăm un buldoexcavator, ne trebuie la decolmatări de râuri, săpat de şanţuri. Tot pe GAL, cerem bani pentru costume populare pentru juniori, pentru echipa de dansuri înfiinţată de curând şi un cor de seniori al comunei Lisa. La costume populare ne încadrăm în buget“, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută la PSD Brașov, Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Bani mai mulți pentru proiecte importante ar putea ajunge la Lisa prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Comuna Lisa a câștigat patru proiecte prin PNDL 2.

„Prin PNDL 2 am cerut finanţare pentru patru proiecte. Unul este un drum forestier, DC 75A în Zona Turistică Lisa, Lisa- Plaiul Lisei, în lungime de 6 km, pentru asfaltare, în valoare de 1,1 milioane euro. În zonă avem opt pensiuni cu câte cinci-şase camere şi un hotel în construcţie, care va avea 40 de camere. Pensiunile care funcționează efectiv au turiști, mai ales pe timp de vară, dar se mai cazează și persoane care au lucrări în zonă. Împreună cu comuna Sâmbăta vrem să reabilităm un drum forestier care face legătura dintre Zona Turistică Sâmbăta și Lisa. Un alt proiect este cel de asfaltare a drumurilor de interes local, practic toate drumurile din comun, în valoarea de 1,1 milioane euro. Lungimea totală a lor este de 6 kilometri, finanţarea prin PNDL 2 este pentru circa 4 kilometri, pentru că restul au fost reabilitate între 2015-2016. Vom primi bani şi pentru refacerea completă a unui pod peste Râul Breaza, rupt de o viitură acum 20 de ani. În urma expertizei a rezultat că trebuie închis. Valoarea estimată a lucrării este de 500 de mii de euro. Studiul s-a făcut din 2010, dar pentru că nu a fost finanțare, nu s-a mai executat. Lungimea lui este de 25 m şi va fi realizat din beton. Al patrulea proiect este tot pentru un pod, cel de la intrarea în satul Lisa, care trebuie reabilitat, pentru circa 150 de mii de euro“, a mai spus primarul comunei Lisa.

Și pentru ca acești bani să ajungă în comună, se lucrează intens pentru a depune săptămâna viitoare, dosarele cu avizele necesare derulării proiectelor.

„Voi merge la Ministerul Dezvoltării săptămâna viitoare cu toate avizele necesare pentru cele patru proiecte. După aceea, urmează să semnăm contractele, să demarăm licitațiile, urmând ca lucrările să înceapă de anul viitor. Când ai studiile făcute, ai hotărâre de Consiliu Local pentru cofinanțare, îți e mai ușor să obții finanțare. De achiziţii, de licitaţii electronice, mă ocup eu. Am avut un angajat care a plecat, probabil pentru că volumul de muncă a crescut după ce am fost ales primar“, a mai spus Gheorghe Moga.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.