Pași importanți în comuna Șercaia pentru proiectele de apă și canal
Se fac pași importanți în comuna Șercaia pentru ca în următorii ani, localnicii de aici să beneficieze de rețea de apă și canal. Nu sunt însă lucrări ușoare astfel că de exemplu la Hălmeag s-a întârziat lucrarea după ce autoritățile au fost nevoite să schimbe proiectul pentru că nu au găsit apă potabilă pe raza localității și sunt nevoiți să preia apa din Șercaia.
În toate cele trei sate ale comunei proiectele de apă-canal sunt în plină desfășurare și sunt în diferite stadii de implementare. La Hălmeag, deși proiectul ar fi trebuit finalizat în acest an, lucrările au fost întârziate după ce nu s-a găsit apă potabilă în sat.
„Proiectele de apă canal din comuna noastră sunt toate în anumite faze de derulare. La Hălmeag unde se finalizează contractul anul acesta, trebuia să încheiem lucrarea, dar nu o să putem să o încheiem pentru că a trebuit să modificăm proiectul din cauza faptului că nu am găsit apă potabilă pe raza satului. Atunci a trebuit să modificăm soluția cu reproiectare, cu absolut tot, cu luare de avize pentru că ne vom alimenta din sursa de apă de la Șercaia. Între cele două sate, avem Oltul care presupune anumite lucrări speciale, mai precis de trecere pe sub Olt. Documentația este depusă, sper să primim aprobarea cât de repede ca să putem continua lucrările pentru a face altă prelungire cu încă un an de zile probabil. Oricum mai este destul de lucru la Hălmeag, dar suntem în graficul de lucrări cu excepția a ceea ce v-am spus“, a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.
Satul Vad beneficiază de o finanțare europeană pentru lucrările de apă-canal. Lucrarea de la Vad, care se află procedură de licitație ar trebui să aducă reţelele de apă şi canalizare până la fiecare gospodărie în parte, urmând ca localnicii să suporte cheltuielile pentru branşamentele individuale. Investiţia, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, este estimată la 5,514 milioane lei lei fără TVA. Lucrarea este complexă însă, conform anunţului de licitaţie, trebuie să fie complet finalizată în 18 luni de la atribuirea contractului.
„Vadul este pe o finanțare europeană, pe noul program 2014-2020. Suntem în plină procedură de licitație. Practic ni se cer clarificări pentru cei care depun oferte. Sunt destul de multe solicitări, ceea ce ne facem să credem că vom avea multe oferte, un lucru îmbucurător și greu. Îmbucurător pentru că avem de unde să alegem și greu pentru că timpul de evaluare este foarte scurt și suntem destul de presați din acest punct de vedere pentru că totuși suntem o primărie rurală și nu dispunem de atâția angajați ca să facem evaluările, dar sperăm că ne vom descurca. Sperăm că undeva prin vară, am putea să emitem ordinal de începere al lucrărilor la Vad“, a mai spus primarul comunei Șercaia.
Singurul sat din comună unde există apă curentă şi canalizare este Şercaia, dar şi acolo doar în proporţie de 80%. Așadar și aici continuă lucrările de extindere a rețelei. Sunt 5,7 km de rețele, fiind vorba despre tronsoane adiacente, adică toate străzile din Șercaia pe care, în acest moment, nu există apă-canal.
„Începem lucrarea și la Șercaia; deja s-a emis ordinul de începere al lucrărilor iar zilele acestea avem promisiunea că vor veni muncitorii. Probabil că a plouat și nu au venit cu organizarea de șantier să începem lucrarea. La Șercaia e mai ușor pentru că toate rețelele ce se vor monta se vor lega de trunchiul actualei rețele care funcționează, sunt practic străzi adiacente. Va fi o lucrare un pic mai ușoară. Dacă finalizez toate acestea, am avea șansa să avem apă și canal integral pe toate satele și străzile comunei, ceea ce pentru mine ar fi un motiv de mulțumire sufletească“, a mai adăugat Cristinel Paltin.