Ministrul Economiei și ministrul Tineretului și Sportului au fost astăzi la Făgăraș și Victoria
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, însoțit de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, dar și de alți oficiali, a fost prezent astăzi la Victoria și Făgăraș, într-o vizită de lucru pentru a vedea care este situaţia fabricilor din industria de apărare din judeţ.
După vizita de la Pirochim Victoria, delegația compusă din ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, secretarul de stat Ion Radu, prefectul județului, Marian Rasaliu, dar și alți oficiali, a ajuns la Fabrica de Pulberi din orașul nostru.
„Județul Brașov este un punct important pe harta industriei de apărare din România; sunt șase întreprinderi din acest domeniu, printre ele având un caracter extraordinar de important Pirochim Victoria și Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Din păcate, lucrurile nu au fost foarte în regulă în ultimii 25 de ani – aproape că s-a distrus tot – iar acum încercăm să profităm de ultima șansă a acestei industrii: vrem să o revigorăm pentru a asigura necesitățile Armatei Române și, de ce nu, pentru a juca pe piețele externe. Acesta este motivul pentru care astăzi venim și la fața locului. Am avut o serie de discuții și la București, la minister, la ROMARM, într-o formulă completă, împreună cu domnul director, cu domnul prefect, cu domnul ministru Marius Dunca, cu liderul de sindicat pe apărare, domnul Bucuroiu și cu domnul secretar de stat Radu Ion. Încercăm să facem din anul 2017 anul de revigorare a acestei industrii, într-un parteneriat pe care îl salut atât cu partea de management a societății, cu partea de ROMARM, cât și cu sindicatul, mulțumindu-le pentru colaborarea și sprijinul pe care ni-l dau“, ne-a declarat Mihai Tudose, ministrul Economiei.
„Încercăm să revitalizăm tot ce înseamnă industrie de apărare din județul Brașov. Am făcut o vizită la Victoria, acum am ajuns la Fabrica de Pulberi. Am promis în campania electorală că o să acordăm o atenție majoră acestui domeniu de activitate și sperăm să reușim să modernizăm, să retehnologizăm. Cel mai important este faptul că încă mai avem resurse umane, că mai găsim oameni cu experiență, profesioniști, care ne pot învăța pe noi, cei mai tineri. Este un lucru extrem de important să reușim să păstrăm tinerii în țară, este o șansă pentru România. Industria de apărare are o șansă cu ministrul Tudose, cu o aplicare și exemple elocvente, cu argumente că se poate în România. De ce să importăm când avem potențial uriaș: avem resurse umane, avem infrastructură pentru dezvoltarea acestui segment extrem de important pentru orice țară“, ne-a spus Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului.
„Fac tot posibilul pentru ca această industrie brașoveană să meargă mai departe. Proprietar este statul, am găsit înțelegere și le mulțumesc pe această cale ministrului Tudose, ministrul Economiei și ministrului Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, pentru sprijinul pe care ni-l acordă pentru revigorarea și posibilitatea de a continua activitatea în întreprinderile de stat ROMARM“, ne-a spus Marian Rasaliu, prefectul județului Brașov.
„După 26 de ani de zbatere pentru a opri demolarea acestei industrii de apărare, ne aflăm într-un moment-cheie pentru că am găsit un om care înțelege foarte bine ce se întâmplă cu acest sector strategic al economiei românești, în persoana ministrului Tudose. Împreună vrem să plecăm de la acel punct zero și să revigorăm industria de apărare, care pe lângă locuri de muncă pentru tineri înseamnă și foarte mulți bani în vistieria statului. Știm foarte bine că este una din industriile care contribuie cel mai mult atunci când funcționează.
Nu ne vom da bătuți, vom sta la ușile ministerului până când vom realiza ceea ce ne-am propus. În ultimii doi ani au început investiții în cadrul industriei de apărare și asta e un lucru foarte bun; mai este un lucru care trebuie rezolvat și anume problema salariilor și aici avem într-adevăr probleme, salariile fiind destul de mici pentru o industrie atât de importantă, dar noi zicem că vom reuși să răzbatem“, ne-a spus Constantin Bucuroiu, secretar național pe probleme de industrie de apărare, în cadrul sindicatelor.
Producția în Fabrica de Pulberi din Făgăraș a fost oprită în anul 2014. De atunci, cei 192 de angajați prestează activități de conservare, securizare, întreținere, pază și administrare. În urma investiției realizate – stația de epurare – sunt șanse mari ca, în cel mai scurt timp, producția fabricii să fie reluată.
„Cu sprijinul ministrului Tudose am obținut finanțare de la bugetul de stat și am realizat o stație de epurare pentru o parte din instalațiile societății. Stația este finalizată, suntem în stadiul procedurii de obținere a autorizației integrate de mediu. Fabrica poate să pornească în momentul în care autorizația va fi emisă de autoritățile competente. Personalul este pregătit, materiile prime sunt în curte, noi așteptăm doar OK-ul autorităților competente. Angajări nu vor fi anul acesta. Stația a costat 1 milion de euro de la bugetul de stat și restul l-am făcut noi, prin forțe proprii. Tot cam un milion de euro, dacă am evalua la prețurile de pe piață“, ne-a spus Nicolae Micu, directorul Fabricii de Pulberi.
Potrivit directorului societății, comenzile pentru produsul hexogen sunt foarte mari, fiind criză mare de acest produs în toată Europa.