Inedit. Elevii din Comăna vor primi bani dacă merg la școală

 

Nu mai este o noutate faptul că tot mai mulți copii renunță la școală. Iar cea mai mare rată a abandonului școlar se înregistrează în familiile din mediul rural și cu o situație materială precară. Acești copii renunță la școală fie din lipsa celor necesare frecventării școlii, fie că își ajută familia la muncile agricole sau chiar își găsesc un loc de muncă. Și pentru că programele guvernamentale precum „Cornul și laptele“, „Mărul“ nu îi determină pe copii să vină la școală, la Comăna, autoritățile locale vor să inițieze un program inedit, cel puțin în Țara Făgărașului. Vor să-i recompenseze cu bani pe elevii care merg la școală și au nota 10 la purtare. Și cei care obțin rezultate bune la învățătură vor primi lunar o sumă importantă de bani din bugetul local.

Elevii din ciclul gimnazial din comuna Comăna vor avea un motiv în plus să meargă la școală. Aceștia vor fi recompensați de Primărie cu bani. La fiecare sfârșit de semestru vor primi în jur de 125 de lei. Asta dacă nu vor avea absențe nemotivate și vor avea nota 10 la purtare. Autoritățile locale vor să demareze acest program pentru a reduce abandonul școlar, fenomen tot mai des întâlnit mai ales în mediul rural.

„Am căutat cadrul legal să încercăm să motivăm copiii, pentru că au fost programe guvernamentale o grămadă: „Cornul și laptele“, tot felul de alte chestii prin care să-i facem pe copiii din mediul rural sau din familiile defavorizate să vină la școală. Noi am încercat să preluăm această idee și să o adaptăm la particularitățile comunei: sunt primele pe care primăria le poate da din bugetul local. Există cadrul legal pentru a putea face această treabă. Împreună cu Consiliul Local am discutat, mai rămâne să votăm la ședința de buget. Vrem-nu vrem, la școlile noastre sunt foarte mulți copii care provin din familii cu venituri mici și de etnie romă. Este vorba doar de ciclul gimnazial; toți cei care vin la școală și au nota 10 la purtare și nu au  nici măcar o absență nemotivată la sfârșitul semestrului primesc 25 de lei/lună. Dacă sunt 5 luni într-un semestru vor lua câte 125 de lei. Până acum, dacă îi ziceai copilului că îi scazi nota la purtare, nu îl interesa. Prin asta cred că îl facem să vină la școală și să stea și cuminte, dacă vrea banii aceia“, ne-a declarat primarul comunei Comăna, Viorel Grusea.

Și dacă pentru frecventarea școlii și obținerea notei 10 la purtare, elevii vor primi 25 de lei lunar, suma va crește pe măsură ce rezultatele școlare sunt mai bune.

 „Mai mult, dacă nu are nicio absență nemotivată, are nota 10 la purtare și are media între 8.50-9.50, primește 50 de lei pe lună. Dacă nu are nicio absență nemotivată, nota 10 la purtare și media peste 9.50, primește 100 de lei pe lună. Copiii care au avut performanță nu au fost recompensați, iar cu acești bani cu siguranță o să-și cumpere o carte sau alte lucruri necesare“, ne-a mai spus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.

Potrivit autorităților locale, acest program nu ar fi unul costisitor pentru bugetul local, dar unul de-o importanță deosebită pentru viitorul comunei.

„500 de elevi sunt cu totul, dar noi vom acorda acești bani doar la ciclul gimnazial, la primar nu avem cum. Pentru ciclul gimnazial avem doar două școli, la Comăna de Jos și Crihalma. De exemplu, în Crihalma, în clasa a V-a, elevi care se încadrează la  media peste 9.50 e doar unul, iar în Comăna de Jos sunt doi cu media peste 9.50. Așa vrea să fie cinci elevi cu medii așa de mari. În clasa a VII-a sunt doi elevi cu media peste 9.50, în Crihalma, iar în Comăna de Jos, unul. Dar sunt patru elevi în Comăna cu medii între 8.50 și 9.50 și în Crihalma sunt șapte.

Ținta noastră, prioritatea nu sunt cei care au peste 9.50, dar și acei copii trebuie recompensați, trebuie să fie cât mai mulți. Unde sper eu ca într-adevăr să aibă impact măsura e la cei care vin la școală, nu au absențe nemotivate și au nota 10 la purtare. Acelor copii le dăm 25 de lei numai pentru simplul fapt că stau 4 ore la școală și sunt cuminți; eu zic că e un beneficiu. Acest lucru o să-l facem și cu ajutorul cadrelor didactice, care trebuie să fie obiective. Vom face și câte o ședință cu părinții, pentru că părinții trebuie să fie conștienți de această treabă, nu copilul.  Sunt 500 de elevi cu totul, să zicem că la gimnaziu sunt în jur de 250. 250×25 sunt 6200 de lei pe an dacă le-am da la toți 25 de lei pentru nota 10 la purtare și absențe nemotivate. Apoi va fi o sumă suplimentară pentru cei care vor lua mai mult. Beneficiile acestea nu sunt numai asupra lor, acestea se răsfrîng asupra comunității: poate, din 50, 5 nu vor mai face lucruri rele“, a mai spus primarul comunei Comăna.

Acest program va fi implementat după votarea bugetului local, iar elevii vor primi acești bani la sfârșitul anului școlar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *