Administrativ

„Am realizat multe lucruri cu bani puţini, cu un singur scop: condiţiile de trai ale cetăţenilor să fie cât mai bune“

victoria politieAflat în apropierea Făgăraşului nu doar geografic, cât şi ca …destin, Oraşul Victoria a cunoscut şi vremuri mai bune. Vremuri când „locomotiva“ oraşului, combinatul chimic, „ duduia“, iar asta aducea după sine multe lucruri bune. Locuri de muncă bine plătite, oameni mulţumiţi, comunitate activă, viaţă culturală vie. După 1990, la fel ca şi Făgăraşul, la fel ca multe alte zone monoindustriale din ţara noastră, declinul producţiei interne a dus la situaţia pe care o cunoaştem bine: faliment, şomaj, exod masiv în Occident al forţei de muncă, un oraş pe care chiar locuitorii săi îl declară (asemeni Făgăraşului) un oraş mort.

primar Dar Victoria nu este nici pe departe un oraş mort. Administraţia locală se străduieşte să facă viaţa locuitorilor rămaşi mai bună, chiar şi aşa, cu bani puţini. Mai mult despre aceste eforturi, în interviul luat de redactorii ziarului Făgăraşul Tău primarului oraşului, Gheorghe Cristian.

Este aproape sfârşitul anului. Ce proiecte aţi avut în decursul acestui an?

Anul acesta ne-a interesat în primul rând să facem proiecte pentru fonduri structurale, proiecte pe care le-am depus pe linia 5–2. Proiectul este depus pentru amenajarea unui parc, zona de locuit strada Pieţii – strada Aleea Bujorului. Proiectul este depus şi este în valoare de aproape 40.000 de lei, cu TVA inclus. În cadrul acestui proiect vrem să amenajăm o zonă care este virgină la ora actuală, un parc care să satisfacă cerinţele tinerilor, dar şi celor vârstnici, un parc care să aibă şi aparate pentru fitness, fântână arteziană şi chiar o scenă în aer liber. Parcul va fi construit în totalitate la standarde europene.

Este singurul proiect?

Nu, nu este singurul proiect.Tot anul acesta ne-am mai ocupat şi de eficientizarea energetică a oraşului Victoria. Toate clădirile din administrarea primăriei şi anume instituţia primăriei, şcolile şi trei blocuri de locuinţe de nefamilişti vor fi izolate termic. Prin izolarea termică exterioară a acestor clădiri, în primul rând mărim conservarea clădirii în timp, dar şi arhitectural şi estetic ele arată mai bine. Totodată locuitorii vor fi mulţumiţi de igienizarea blocurilor dar vor fi mulţumiţi şi de diminuarea cheltuielilor. Anul acesta dorim să realizăm şi refacerea primăriei. Prin acest proiect se doreşte reabilitarea arhitecturală a primăriei şi anume faţada, dar şi scoaterea igrasiei din pereţi, astfel creându-se condiţii de lucru mai bune, urmand ca în anul 2017 să se finalizeze şi lucrările de energizare. În urma lucrărilor de energizare care vor avea loc în cadrul instituţiei Primăriei, se va păstra faţada anului 1952, anul în care clădirea a fost construită. Scopul păstrării aspectului faţadei este unul clar şi anume faptul că primăria este cea mai veche clădire a oraşului Victoria.

img_3653În acelaşi timp mai avem strategia de dezvoltare durabilă a oraşului Victoria, pe un termen relativ scurt şi anume 2015–2020. În cadrul acestui proiect dorim ca oraşul nostru să intre în rândul oraşelor europene, deşi în momentul de faţă, în oraşul nostru nu există nicio stradă neasfaltată şi nici măcar o groapă… Tot în decursul acestui an am lucrat pe linia de canalizări. Am reparat canalizările vechi, am cumpărat şi un utilaj foarte eficient care desfundă canalizarea şi ne-a uşurat foarte mult munca. Până acum acesta era închiriat şi nu aveam acces la el de câte ori aveam nevoie. Lucrul cel mai important este că pe reţeaua de apă a oraşului Victoria s-au montat trei reductoare de presiune la mijlocul oraşului pentru că în partea de jos a oraşului presiunea era de la 9 până la 12 atmosfere şi reţelele erau într-un continuu pericol de a se defecta. După montarea reductoarelor de presiune, în luna iunie, lucrare în valoare de aproape un milliard de lei, bani proveniţi din bugetul local, s-a constatat că pierderile s-au diminuat cu 30%.

Care este preţul ce îl plătesc cetăţenii pentru apă?

Preţul apei în oraşul nostru este cel mai mic din zonă, în jur de 3 lei metrul cub. Tot noi avem cele mai mici preţuri din zonă şi pentru salubrizare, 5 lei de persoană, iar serviciul de salubrizare este realizat în fiecare zi cu două maşini. Pentru locul în care se depozitează gunoiul s-a creat un acoperiş cu învelitori. Din punctul nostru de vedere, oraşul este unul curat.

img_3649Tot în decursul acestui an, am finalizat lucrările la baza sportivă. Este un teren sintetic pe care pot fi practicate mai multe sporturi, cum ar fi fotbal, handbal, tenis şi volei, iar valoarea aproximativă a acestui teren este de trei miliarde de lei. Tot pentru ca tinerii să aibă un loc unde să se relaxeze făcând mişcare, am renovat două săli de sport, iar preţul pentru accesul în sală este unul simbolic.

Oraşul Victoria are şi o Casa de Cultură. În ce stare se află?

Casa de Cultură este pusă la punct. Funcţionează, iar tinerii pot desfăşura diferite activităţi precum şah, tenis de masă, table, dar şi altele. Anul acesta am ales şi un manager, care se ocupă de redeschiderea circuitului cultural al oraşului Victoria.

Spitalul din oraş a fost foarte mult timp închis. În ce stare se află acum?

img_3663Spitalul este deschis în momentul de faţă şi este în asociere cu o firmă privată. La început cetăţenii erau sceptici în privinţa asocierii cu o firmă privată, dar acum toţi sunt foarte mulţumiţi de dotările pe care le are dar şi de servicii, servicii care depăşesc chiar şi spitalul din Făgăraş. Consiliul local a sprijinit activitatea firmei respective oferindu-i clădirea şi efectuând plata serviciului de pază şi a utilităţilor.

Mai aveţi şi alte proiecte?

Cu siguranţă vom realiza cât mai multe proiecte în viitor şi vom aduce tot oraşul la standarde europene. Până acum am realizat o mulţime de lucruri cu bani puţini, cu un singur scop: condiţiile de trai ale cetăţenilor să fie cât mai bune.

 

 

 

 

One thought on “„Am realizat multe lucruri cu bani puţini, cu un singur scop: condiţiile de trai ale cetăţenilor să fie cât mai bune“

  • Fagarasul este un oras mic , dar foarte cochet ! l-am vizitat anul trecut in vara iar cetatea Fagarasului e chiar superba !! E incredibil ce pot realiza oamenii astia cu bani putini ! Respect !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *