OINA, promovată într-un mod inedit de un profesor făgărăşean

 

oinaUn sport naţional românesc, despre care se aude din ce în ce mai puţin, a reînviat la Recea.  Este vorba despre oină. Din iniţiativa profesorului de sport Nelu Avram, în urmă cu mai bine de 10 ani, la Şcoala Gimnazială din Recea, la orele de educaţie fizică, elevii au început să descopere jocul sportiv de oină. Dacă la început totul era pentru mişcare şi distracţie, treptat, echipa împreună cu profesorul coordonator, a reuşit să participe la multe competiţii desfăşurate în toată ţara. Mai mult, acum, tot din iniţiativa profesorului făgărăşean, sportul nostru naţional are parte de o promovare inedită. Un steag pe care a fost inscripţionat mesajul „Iubesc Oina. Sport Naţional România“ este purtat peste tot în ţară pentru a face cunoscut acest joc vechi.

oina-2În această vară, profesorul de sport din Recea, Nelu Avram a fost în multe călătorii şi tabere alături de copii. Aşadar, pentru a face cunoscut jocul nostru naţional a purtat cu el, peste tot, drapelul inscripţionat şi bineînţeles şi istoria şi povestea acestui sport Astfel, drapelul a ajuns în vârful Munţilor Făgăraş, Valea Vaserului, Cascada Cailor din Maramureş, Biserica evanghelică din Bărcut şi Săliştat. „Urmează să merg prin toate bisericile fortificate din Transilvania. Şi bineînţeles peste tot unde merg eu. Îl pot oferi şi altora care au destinaţii speciale de călătorie şi doresc să promoveze acest sport.

oina-3 Este un drapel pe care l-am personalizat special cu acel mesaj. Acesta este purtat în permanenţă cu mine. In aceasta vară, el a călătorit foarte mult şi a fost în mijlocul a sute de copii pe care i-am avut prin taberele la care am participat. În toate aceste tabere transmit informaţii despre sportul naţional şi învăţăm acest joc. Acest drapel şi-a început şi un traseu special de promovare din turnurile celor mai vechi biserici fortificate din România. Am ales acest intinerar considerând că nimic nu este mai potrivit de a transmite acest mesaj despre un sport românesc vechi ca acele turnuri (aprox. sec. XIII). Peste tot lumea este impresionată şi foarte mulţi doresc să se fotografieze cu acest drapel.

oina-4Sunt persoane care din păcate nu au auzit de acest sport iar alţii îl confundă cu proba de atletism (aruncarea mingii de oină ) El spune istoria acestui joc, cum se joacă şi unde poate fi jucat tuturor celor interesaţi“, ne-a povestit profesorul Nelu Avram din Recea.

oina-6

oina-5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *