ÎNCĂ UN PAS IMPORTANT

consilieriProiecte importante pentru Făgăraș au ajuns luni, 9 mai, pe masa consilierilor locali. Printre aceastea, unele la care se lucrează de cel puțin doi ani și pentru care autoritățile speră să obțină sume considerabile de bani de la Uniunea Europeană. Este vorba despre restaurarea și valorificarea durabilă a Cetății Făgărașului, proiect în valoare de 5 milioane de euro, restaurarea și valorificarea durabilă a Băii Comunale, proiect în valoare de 1,3 milioane de euro, dar și proiectul privind anveloparea corespunzătoare a blocurilor din Făgăraș. La şedinţa CL au fost prezenţi 15 din cei 19 aleşi locali, iar până la încheierea şedinţei,  4 consilieri au părăsit, pe rând, sala.

Au trecut fără probleme, cu unanimitate de voturi, proiectele privind aprobarea documentaţie tehnico-economice faza DALI, inclusiv a indicatorilor tehnico-economici fundamentaţi în documentaţia de avizare lucrări de intervenţie şi a proiectelor pentru obiectivele „Restaurarea şi punerea în valoare a monumentului istoric Baia Comunal㔄Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al Municipiului Făgăraş –CETATEA FĂGĂRAŞ”.

„Este vorba despre actualizarea proiectului de reabilitare a Băii Comunale și transformarea acesteia într-un centru cultural unde să dezvoltăm tradiția cetelor de feciori. Am stabilit indicatorii tehnico-economici a proiectului și urmează, când se deschide linia de finanțare, să aplicăm proiectul pentru finanțare pe Programul Operațional Regional, Axa 5.1. Valoarea este de 1.300.000 euro. Așteptăm ultimele reglementări din ghidurile de finanțare să vedem cum încadrăm clădirea.

Pentru cetate este un proiect de 5.000.000 de euro. Au venit ultimii indicatori tehnico-economici și așteptăm deschiderea programului și apoi vom aplica. Pentru aceste două proiecte s-ar putea deschide linia de finanțare în 25 mai“, a spus Cătălin Cîrje, viceprimarul Făgărașului și inițiatorul proiectelor.

De asemenea, au primit votul favorabil şi punctele referitoare la „aprobarea proiectului luminotehnic şi a indicatorilor tehnico-economici pentru lucrări iluminat Sala de Sport a Colegiului Naţional Radu Negru”, „aprobarea modificării şi completării Anexei-Fişe de proiect din cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului, aprobată prin HCL nr. 183/01.12.2013”, „aprobarea Studiului de Oportunitate, documentaţiei tehnico-economice, inclusiv a indicatorilor tehnico-economici fundamentaţi în documentaţia de avizare lucrări de intervenţie pentru obiectivul „Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Făgăraş”, pentru un număr de 18 blocuri”, dar şi cel privind „recuperarea sumelor ce vor fi avansate de Municipiul Făgăraş pentru acoperirea contribuţiei proprietarilor în vederea implementării proiectului Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Făgăraş”.

„Pentru anveloparea  blocurilor s-ar putea deschide finanțarea în 16 mai. Au rămas 18 asociații și o să facem întâlniri cu oamenii să vedem câți dintre ei vor să meargă mai departe în program pentru că au venit proiectele tehnice și în proiecte avem valorile estimate pentru fiecare bloc. Aceste valori fluctuează, în unele blocuri investițiile sunt mici, în unele mari, sunt diferențe După ce avem aceste consultări vom ști câți bani trebuie alocați din bugetul local pentru demararea proiectului, pentru partea de finanțare. Atunci vom face o prognoză de buget pentru anul acesta, dar și pentru anul viitor“, a mai declarat Cătălin Cîrje.

De asemenea, tot în cadrul ședinței de consiliu a fost aprobată suma necesară investițiilor care sunt necesare sălii de sport de la „Radu Negru“, investiții minime necesare după promovarea echipei de handbal făgărășeană în Liga Națională. Pentru lucrările de iluminat de la sala de sport a C.N.„Radu Negru”, costul este estimat la 133.000 lei fără TVA.

„Am promovat în Liga Națională cu echipa de handbal ,iar condițiile pentru a juca în Liga Națională sunt o capacitate minimă de 400 de locuri în tribune, investiție care trebuie făcută în vara aceasta, un sistem de sonorizare, investiție care s-a făcut, tabelă de marcaj electronică, investiție care s-a făcut. Au rămas suprafața de joc și iluminarea sălii. Pentru că este necesar un număr minim de lucși pentru a se transmite în direct meciul de handbal pe posturile naționale. Este o condiție și este vorba de completarea sistemului de iluminat cu unul nou care va funcționa doar în timpul meciurilor când se vor face transmisii în direct“, a spus Cătălin Cîrje, viceprimarul Făgărașului.

Costurile pentru restaurarea Cetăţii se ridică la 22.137.575 lei (TVA inclus), sumă din care municipalitatea ar urma să achite aproape 370 mii lei, adică 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Pe lângă acesta, obligându-se să plătească şi toate cheltuielile neeligibile de pe durata desfăşurării lucrărilor. Pentru restaurarea monumentului istoric Baia Comunală s-a aprobat valoarea totală a proiectului, în cuantum de 8.234.565 lei (TVA inclus), din care primăria ar urma să contribuie cu 137.478 lei, 2% din valoarea eligibilă a proiectului, dar şi cu plata integrală pentru cheltuieli neeligibile. Cele două proiecte sunt depuse în cadrul P.O.R. 2014-2020, pe Axa prioritară 5- Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, punctul 5.1. privind conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. În cazul reabilitării termice a locuinţelor s-a stabilit ca termenul în care cetăţenii beneficiari să achite cota parte din costurile care le revin să fie de 5 ani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *