Cine sunt candidaţii pentru funcţia de PRIMAR al FĂGĂRAŞULUI
9 PENTRU PRIMĂRIE
Deşi mai sunt mai bine de trei luni până la alegerile locale, scrutin în urma căruia făgărăşenii îşi vor alege pentru următorii patru ani atât primarul, cât şi consilierii locali, deja principalele subiecte ale oamenilor sunt cine va candida, cine cu cine va face alianţe, este bun sau nu este bun respectivul candidat la funcţia de primar. În rândurile ce urmează vom încerca să-i prezentăm pe posibilii candidaţi la funcţia de primar al Făgăraşului. Unii anunţaţi oficial deja, alţii neoficial. Unii cu notorietate, cunoscuţi prin prisma funcţiilor pe care le-au ocupat sau prin prisma oamenilor cu care au lucrat. Alţii cunoscuţi mai puţin, dar care au curajul să iasă în faţa făgărăşenilor şi să încerce să le câştige încrederea.
- VASILE VĂCARIU
Unul din candidaţii la funcţia de primar al Făgăraşului este Vasile Văcariu. În vârstă de 34 de ani, căsătorit şi cu un copil, făgărăşeanul candidează din partea Partidului Naţional Democrat. De profesie jurist, Vasile Văcariu este antreprenor. În prezent este preşedintele PND, Organizaţia Municipală Făgăraş, iar în trecut a fost preşedintele PPDD.
„Organizaţia Judeţeană PND Braşov îl sprijină pe domnul Vasile Văcariu, să aducă schimbarea în bine a Municipiului Făgăraşului. Una din principalele calităţi pe care trebuie să le aibă un om politic este integritatea. Ca om politic, este imoral să soliciţi încredere, când eşti acuzat de corupţie. Politica înseamnă competiţie, înseamnă proiecte, înseamnă performanţă, iar la baza oricărei decizii politice ar trebui să stea pragmatismul şi nu emoţiile. Un pragmatism principial, care să fie orientat întotdeauna spre progres şi spre bunăstare, un pragmatism promovat de oameni integri şi competenţi, în mod transparent, explicat onest până se atinge un grad cât mai ridicat de înţelegere. A sosit vremea Competenţei, a Responsabilităţii, a Dragostei de ţară şi popor!…” spune Ioan Frenţiu, vicepreşedintele PND, coordonator regiunea Centru şi preşedintele PND, Org. Braşov.
- COSMIN POPARAD
În vârstă de 33 ani, căsătorit de 8 ani, tatăl a două fetiţe, de 4 ani şi respectiv de 8 luni, Cosmin Poparad îşi încearcă anul acesta şansele pentru funcţia de primar al Făgăraşului din partea Partidului Ecologist Român.
În prezent este consilier local cu statut de independent, ales la alegerile locale din 2012. Din 2008 şi până în prezent este director al unei firme de asigurări. A intrat în politică în anul 2008 în PD-L, partid din partea căruia a candidat la funcţia de primar al Municipiului Făgăraş în anul 2012. A părăsit „forţat” acest partid fiind exclus în 2014. A ales să rămână consilier independent până la sfârşitul acestui mandat în consiliul local.
„De ce Cosmin Poparad? Deoarece este un tânăr făgărăşean, care s-a implicat cu bună credinţă în politică, în slujba comunităţii, ceea ce este de apreciat. Are experienţă administrativă, fiind unul dintre actualii consilieri locali, cu statut independent, experienţa pe care o va putea valorifica pentru mandatul de primar. Este un tânăr cu iniţiativă şi verticalitate. În aceeaşi măsură este un bun mediator, ceea ce îl va ajuta să armonizeze un dialog constructiv la nivelul Consiliului Local şi are alături o echipa responsabilă. Reprezentantul PER Făgăraş, Cosmin Poparad ,este făgărăşeanul care va putea pune oraşul nostru pe linia de plutire“, spune prof. Nicolae Postolache, primvicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean PER Braşov.
- DANIEL TĂTAR
Daniel Tătar este un alt candidat pentru funcţia de primar al Municipiului Făgăraş. În vârstă de 38 de ani, este căsătorit şi are un copil. Are studii în administraţie publică, iar din 2012 este consilier local din partea PDL. Anul acesta este candidatul Mişcării Populare la funcţia de primar al Municipiului Făgăraş.
„În primul rând, Mişcarea Populară Braşov îşi propune să promoveze cât mai mulţi tineri, dar nu doar tinereţea să reprezinte o calitate. Dumnealui a făcut parte din Consiliul Local trecut, a avut câteva proiecte, am încredere în viziunea lui, în ceea ce înseamnă a crea un proiect de a păstra tinerii în Municipiul Făgăraş, pentru că toată lumea zice de ce nu aducem tinerii acasă, cunoaştem că foarte mulţi tineri sunt plecaţi la muncă în străinătate pentru că nu au posibilitate în găsirea locurilor de muncă. Cred că este nevoie de o schimbare pentru Muncipiul Făgăraş, iar Daniel Tătar poate să reprezinte această alternativă“, a spus Costel Mihai, preşedintele Mişcării Populare Braşov.
- CĂTĂLIN GEORGE CÎRJE
Un alt candidat, posibil din partea ALDE, este Cătălin Cîrje, actualul viceprimar al Făgăraşului. Are 39 de ani, este căsătorit şi are trei copii. Este de profesie economist. În perioada 2004-2008 a fost consilier local din partea PNL, iar din 2008, viceprimar al Făgăraşului. Activitatea politică a început-o încă din 2001, când a fost ales preşedintele TNL Făgăraş, apoi vicepreşedinte PNL Făgăraş. Din 2011 până anul trecut a fost preşedintele PNL Făgăraş.
„Îl cunosc pe Cătălin Cîrje de mai mulţi ani, iar în ultimii opt ani am lucrat permanent cu el, mai ales în comisiile consiliului local. Deşi a evitat să iasă în faţă şi să îşi promoveze proiectele duse la bun final, pot să spun că sunt foarte multe. Un bun exemplu care a dat şi roade este Cetatea Făgăraşului, proiect în care s-a implicat. Investiţiile de acolo, promovarea intensă, toate cu viziune, au adus la Cetatea Făgăraşului în jur de 75.000 de turişti şi consider că unul din motoarele de relansare a dezvoltării Făgăraşului a fost pornit de la acest impresionant monument construit de strămoşii noştri ,tocmai pentru că Făgăraşul era considerat un punct strategic în această zonă, la jumătatea drumului dintre Sibiu şi Braşov. Cătălin Cîrje este un om pragmatic, un om deschis, un om cu viziune care întotdeaua vine cu idei şi propuneri viabile în cadrul şedinţelor de lucru ale Consililui Local. Are experienţă în administraţia publică, cunoaşte toate problemele oamenilor şi Făgăraşului şi se implică în tot ceea ce face. Pot să spun că până la ora actuală a fost singurul gospodar al Făgăraşului!“, a spus preşedintele ALDE Făgăraş, Ovidiu Popa.
- ION NEGRILĂ
Din partea Partidului Social Democrat va candida pentru funcţia de primar al Făgăraşului, Ion Negrilă. Are 44 de ani, este căsătorit şi are un copil. Ion Negrilă este cunoscut prin prisma rezultatelor obţinute în şcoala pe care o conduce. Este de profesie profesor, dar are şi un master în management.
„Cu profesorul Ion Negrilă am fost câțiva ani coleg de cancelarie, solidari pe tărâmul didactic. Înainte de aceste întâlniri îl ascultasem și apreciasem la un simpozion național, închinat satului românesc, ținut la mânăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta. A vorbit acolo despre muzica bizantină și interferențele ei cu doina populară. Iar vocația sa muzicală a depășit cu mult limitele orelor de clasă, concretizându-se în înființarea a unui cor de cameră, format din elevi. Dincolo de latura didactic-artistică m-au impresionat în ultimii ani preocupările civice și gospodărești ale fostului meu coleg, care primise atribuții de conducere în alte unități de învățământ. Am văzut, prin urmare, mâna directorului la școala din Voila prin modernizarea clădirilor, a bazei material-didactice și a procesului de instruire. Calitățile manageriale ale profesorului Ion Negrilă s-au evidențiat în ultimii ani la școala „Ovidiu Densușianu”, nu numai prin reabilitarea spațiilor de învățământ, ci mai ales prin valorificarea resurselor umane ale școlii. Toate acestea îmi dovedesc că pe lângă talentul de dascăl, Ion Negrilă are și vocația de bun organizator, are capacitatea de a schimba în bine. De aceea, acum profesorul Ion Negrilă țintește spre un nou orizont. Vorbele mele îl îndeamnă să reușească iar faptele sale îl recomandă“, a spus prof. Liviu Ioani.
Constantin Sorin Mănduc este un alt candidat pentru funcţia de primar al Făgăraşului. În vârstă de 42 de ani este de 8 ani primarul în funcţie al Municipiului Făgăraş din partea PNL. Este căsătorit şi are doi copii. De profesie jurnalist, cu master în „Administraţia şi relaţiile de muncă în dreptul intern şi dreptul comunitar“, Sorin Mănduc este candidatul Partidului Naţional Liberal pentru un nou mandat de primar. Cunoscut om de presă, Sorin Mănduc a făcut cunoştinţă cu administraţia publică încă din 2000 când a fost ales consilier local independent. Din 2004 a fost ales consilier local din partea PNL şi viceprimar al Făgăraşului până în 2008. La alegerile din 2008 a fost ales primar al Făgăraşului, mandat pe care îl recâştigă şi la alegerile din 2012.
„Făgărăşenii au nevoie în continuare de Sorin Mănduc. Are viziune pe termen lung. Este primarul care a avut curajul să îşi asume întreaga responsabilitate, şi-a pus în joc chiar reputația, pentru înlocuirea conductelor de apă, vechi de 60 de ani. A făcut acest lucru pentru sănătatea făgărăşenilor şi pentru copiii şi tinerii care vor trăi în Făgăraş în următoarea jumătate de secol. Sorin iubeşte Făgăraşul şi trebuie să finalizeze opera începută. Înțelepciunea făgărăşenilor va triumfa şi oamenii vor înțelege că marile edificii se fac cu sacrificii. Îl susțin pe Sorin Mănduc pentru curaj, viziune, simplitate şi seriozitate”, spune av. Gheorghe Gabor.
7. GHEORGHE SUCACIU
Gheorghe Sucaciu, cunoscut drept primarul Drăguşului, candidează anul acesta pentru funcţia de primar al Municipiului Făgăraş. În vârstă de 41 de ani, Gheorghe Sucaciu este căsătorit şi are doi copii. De profesie este inginer constructor, specializarea „Alimentare cu Apă şi Canalizare“. Din anul 2008 şi până în prezent deţine funcţia de primar al comunei Drăguş.
„Am descoperit omul Gheorghe Sucaciu de acum 3 ani. Simplu, parolist si cu viziune. În 2013 am început lucrul la IN TRANSYLVANIA şi am descoperit Drăguşul cu oameni cu zambetul pe buze, curăţenie, datini şi culoare. Gheorghe Sucaciu pentru Drăguş este echivalent cu încredere, investiţii, progres şi împlinirea zicalei “omul sfinţeşte locul”. În ultimii ani, m-am apropiat de „domnul primar”. M-a impresionat cu cât calm vorbeşte şi răbdarea cu care ascultă. Îmi spunea: „Matei, facem totul pe fonduri europene dacă nu sunt bani de la guvern“. Şi am văzut cu ochii mei că nu erau doar vorbe, ci fapte. M-am întrebat: ar fi potrivit pentru a transforma Făgăraşul în ceea ce merită să fie şi anume adevăratul motor al Ţării Făgăraşului? Fiecare are discernamântul său. Cu tot pragmatismul, spun că omul Gheorghe Sucaciu poate.
Sunt Matei Pfeifer, 37 de ani, născut în Făgăraş si plecat în Bucureşti din 1996, dar vin frecvent acasă. Pentru mine, faptul ca l-am cunoscut pe Gheorghe Sucaciu şi că va candida la Primăria Făgăraş îmi dă speranţa că în câţiva ani voi reveni la Făgăraş“.
- BOGDAN IONUŢ ANDRONE
Bogdan Ionuţ Androne va fi şi el candidat la funcţia de primar al Municipiului Făgăraş. În vârstă de 30 de ani, candidatul este licenţiat în Drept administrativ, Drept penal, Drept constitutional, dar şi masterand în Studii Europene şi Administraţie Publică . De-a lungul anilor, s-a evidenţiat prin prisma coordonării mai multor proiecte realizate în scopul ajutorării persoanelor vulnerabile din municipiul Făgăraş şi nu numai. În prezent este coordonator de activităţi în cadrul Partidei Romilor din Făgăraş.
„Îl cunoaştem pe Bogdan Ionuţ Androne din anul 2007, atunci când s-a reprezentat pentru prima dată în calitate de lider al cetăţenilor români de etnie romă din municipiul Făgăraş. Ulterior, am devenit colaboratorii dânsului şi am muncit în aceeaşi echipă până în ziua de astăzi, având posibilitatea de a observa dorinţa şi procesul lui de dezvoltare profesională. Aşa cum am putut observa, Bogdan Ionut Androne este o persoană inteligentă, muncitoare şi foarte motivată, capabilă să găsească mereu cea mai bună soluţii la problemele apărute. În cadrul comunităţiilor de romi din municipiul Făgăraş, comunităţi pe care le reprezentăm, Bogdan Ionut Androne a fost responsabil de proiectele şi programele socio-economice care au contribuit pozitiv la dezvoltarea comunităţilor noastre. Pe parcursul proiectelor pe care Bogdan Ionut Androne le-a implementat, am observat abilităţile lui de gestionare şi organizare a proiectelor, rezolvare a problemelor apărute, dar si un înalt nivel de creativitate în domeniul relaţionării cu oamenii. “, spun reprezentanţii comunităţilor de romi din Municipiul Făgăraş.
- CĂTĂLIN CORNELIU SZALAD
Este candidatul UNPR la Primăria Făgăraşului. Are 45 de ani, este căsătorit şi are 2 copii. De profesie economist, fost sportiv de performanţă. În prezent este angajat al Consiliului Judeţean Braşov, în cadrul Direcţiei de Sănătate, Compartiment Control Spitale.
„Economist, educat, civilizat, omniprezent, jovial, solidar, responsabil, calificat, perseverent, disponibil, devotat, conştiincios, respectuos, afectiv, familist, corect în relaţiile colegiale şi publice, spirit novator, creativ, modern, cu dorinţă de autodepăşire şi perfecţionare, bun organizator, competitiv, eficient, iubeşte natura, frumosul, sportul, climatul educational.
Toate cele enumerate îl recomandă ca un om de calitate şi probitate profesională pentru candidatura de primar al urbei Făgăraş“, spune Ioan Bărbuţi, fostul primar al Făgăraşului.
Alegerile locale ar urma să aibă loc în data de 5 iunie 2016, urmând ca startul campaniei electorale să fie dat pe 6 mai 2016.
În privinţa alegerilor locale, noua legislaţie prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. În schimb, noua lege prevede că preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii.
Măsura a fost contestată de unii politicieni, care au susţinut că un astfel de sistem electoral avantajează partidele mari, primarii în funcţie şi candidaţii cu notorietate, dezavantajând partidele mici şi candidaţii din afara sistemului.
Potrivit calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale din anul 2016, startul campaniei electorale ar urma să fie dat în data de 6 mai 2016, iar o zi mai târziu, pe 7 mai, ar urma să se stabilească prin tragere la sorţi numărul de ordine de pe buletinele de vot.
Comunicarea listei cuprinzând denumirile şi semnele electorale ale partidelor politice, ale alianţelor politice, ale alianţelor electorale, precum şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, legal constituite, care au dreptul să participe la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, către toate birourile electorale de circumscripţie trebuie să fie făcută cel târziu în data de 12 aprilie 2016.
Cu 30 de zile înaintea datei votării – cel târziu în ziua de 6 mai 2016 – vor trebui aduse la cunoştinţă publică numărul circumscripţiilor electorale, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi sediile acestora.
Cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor locale – adică pe 26 mai 2016 – ar urma să fie tipărite buletinele de vot. În ziua de sâmbătă care precede data alegerilor, pe 4 iunie 2016, la ora 7: 00, este programată închiderea campaniei electorale.
Cetăţenii vor putea merge la vot pentru a-şi desemna aleşii locali în data de 5 iunie 2016, în intervalul 7:00-21:00.
DOAMNE FERESTE DE ASEMENEA SPECIMENE!!! CU CE A GRESIT ORASUL ASTA DE ESTE ASA BLESTEMAT?