Povestea unui făgărăşean de succes. Ioan Borcoman : „Munca în familie e secretul unei afaceri de succes“

borcoman 2Ioan Borcoman este un om de afaceri de succes, un om care administrează unul din cele mai importante complexuri de alimentaţie şi cazare din zonă. Majoritatea făgărăşenilor au trecut pragul restaurantelor sau a hotelului pe care acesta le conduce, însă puţini ştiu că în spatele acestei afaceri locale de succes stau multă muncă, devotament, sacrificii şi, cel mai important, muncă în familie. A pornit de jos, din ambiţia de crea ceva solid în Făgăraş, şi a reuşit. Acum, oameni importanţi, firme de prestigiu şi mii de turişti aleg serviciile Complexului Bulevard. Aflaţi în rândurile ce urmează povestea făgărăşeanului de succes Ioan Borcoman.

Povestiţi-ne cum aţi început această afacere?

Afacerea am început-o în 1992. Soţia mea lucra la spital şi a fost un val de mărire salarială la bugetari, aproximativ cu 1000 lei, aşadar avea salariul mai mare decât al meu. Atunci am zis că trebuie să fac ceva pentru a câştiga mai mult decât soţia mea. În acel moment, lucram la UPRUC, dar aveam şi un atelier de confecţii metalice, cu care intrasem în impas şi am zis să deschid o cârciumă.

borcoman 4Venind de la Braşov odată, am văzut pe marginea drumului, la Şercaia, o baracă metalică. M-am interesat cui aparţine şi am închiriat-o de la Hidrotehnica Mândra cu suma de 504 lei pe lună, o sumă modică. Nu ştiam unde să o punem şi am dus-o în Voivodeni, în curte la soacra mea. Şi am făcut o cârciumă care a mers foarte bine vreun an de zile. Dar mi-am dat seama că la ţară posibilităţile sunt limitate şi am hotărât să vin spre oraş. Am închiriat un garaj pe strada 1 Decembrie 1918, vis-a-vis de Colegiul Radu Negru, l-am amenajat şi a mers foarte bine. Am făcut rost de primul dozator de bere din Făgăraş, atunci apăruseră la fabrica de bere din Braşov 6 bucăţi, 5 au rămas la Braşov şi unul a ajuns la Făgăraş. Apoi, în 1996, primăria a scos la licitaţie spaţiile din piaţă. Atunci mi-am zis că trebuie să fac ceva acolo, mai ales că aveam înclinaţie spre alimentaţie publică. Am dotat spaţiul de acolo cu tot ce era necesar, am achiziţionat, la nişte sume astronomice, două aparate de suc la dozator (celebrele Fresco), dar marele câştig a fost o maşină de îngheţată care a costat 5500 de dolari, pentru care am făcut un credit bancar. A mers foarte bine, primul hot-dog din Făgăraş, prima shaorma, primul kebab, le-am făcut acolo. După aceea, nea Rică Judele, fie iertat, primarul din aceea vreme, ne-a adunat pe toţi agenţii economici şi ne-a spus să facem ceva frumos de Crăciun, un târg. Ne-a spus: „Vă dau spaţii gratuite, curent gratuit, dar amenajaţi ceva frumos“. Toţi au spus că vor participa la târg, dar până la urmă am mers singur. Am amenajat un spaţiu frumos, am făcut sandwich-uri, de toate şi amers foarte bine. În momentul în care am vorbit despre târg, ne-a promis tuturor că o să ne dea un spaţiu unde să ne amplasăm acest chioşc, pe raza Făgăraşului. După sărbători, ne-a dat acest spaţiu unde este hotelul acum, era teren liber, (mai era doar un chioşc de încălţăminte) şi mi l-a dat în chirie. A mers foarte bine până în 1999, când am aflat că acest teren este al unui sas care este plecat în Germania, de la care am cumpărat o casă în Cartierul Florilor. Am reuşit să obţin acest teren, de peste 800 mp, pe care este amplasat hotelul.

Bineînţeles că voiam să fac ceva. Am avut fel de fel de propuneri de asociere, nu aveam bani să fac ceva, dar am refuzat orice propunere pentru că pe vremea aceea sărăcia nu se împărţea şi nici acum nu se împarte. Am extins chioşcul, l-am făcut de termopan, dar tot voiam să fac ceva solid şi de viitor. Din 1992 am luat primul credit şi mai am până în 2018. În ’99, aveam o Dacie din ’85 şi cu Dacia umblam.

Aţi făcut şi sacrificii pentru a pune pe picioare această afacere?

Vă daţi seama, bănci, bănci, bănci. Iarna era dezastru, într-o iarnă era să mă împiedic rău, până mi-am dat seama că ce câştig vara trebuie să ţin şi pentru iarnă şi aşa îmi făceam rezerve şi am reuşit să trec cu bine. Am prins dobânzi mari la împrumuturi, chiar şi de 130%!

Într-o vară a venit la mine Dan Pitiş şi mi-a spus să facem un proiect din fonduri europene. Am întrebat cât costă şi mi-a spus că 20 de milioane. Am făcut proiectul, practic nu aveam nicio speranţă, era un program RICOP prin care se dădea suma de 100.000 euro. Ştiam că nu îmi ajung banii, dar nu era aşa de strict ca acum, trebuia să doarmă cineva în hotel să îţi termini proiectul. Şi am reuşit cu partea din proiect şi cu partea mea de 176.000 euro, din credit, să ridic hotelul „în roşu“ şi am deschis la parter fast food-ul. Asta era în 2004.

Apoi am oprit lucrările pentru că nu mai aveam bani. În 2005 am făcut restaurantul de la subsol şi am organizat mese, nunţi şi am reuşit să fac un pas înainte. Am luat un nou credit şi în 2008 am reuşit să ridic hotelul, chiar înainte de criză, parcă am avut deschisă o uşă. Nu prevăzusem nici eu că va avea succes în Făgăraş, deşi se ştia că spaţiile de cazare sunt extrem de limitate. Erau firmele franceze deschise şi unii şefi dormeau la Braşov, în toată perioada când erau în zonă şi am reuşit să câştig clienţi, având şi un preţ bun, acelaşi preţ îl avem şi acum, de când am deschis hotelul, în 2008. Avem 24 de camere.

În complex avem şi trei restaurante, iar cel de sus este ultimul construit, în 2012, dotat şi echipat după ultimele standarde de confort şi de securitate.

Ce proiecte de viitor aveţi?

Avem în proiect, urgent, pentru ca este necesar, un lift panoramic pe partea cu catedrala. De asemenea, deoarece spaţiile de cazare nu ne mai ajung, va apărea etajul 4, unde vor fi 8 camere şi deasupra restaurantului încă 5, în total 13 camere, pentru a face faţă unui autocar de turişti şi ,bineînţeles, să rămână ceva de rezervă pentru clienţii permanenţi. Mai există, pe partea cu primăria, un teren care este neconstruit, care tot în acelaşi proiect, va fi corpul C. Practic, hotelul este corpul A, restaurantul cu salonul roşu, corpul B, iar aici va fi corpul C. Aici, la parter vor fi spaţii comerciale, la etajul 1 vor fi anexele de la restaurantul de sus, la etajul 3 birouri, iar la 4, un apartament mare cu vedere panoramică. Cam acestea sunt proiectele de viitor.

Care sunt secretele unui om de succes. Ce sfaturi le daţi celor care sunt la început de drum într-un business?

borcoman 5Devotament şi, cel mai important lucru, munca în echipă, în familie. Noi suntem împărţiţi pe sectoare. Radu se ocupă de alimentaţia publică, nunţi, botezuri. Ioana, care e profesoară de turism, comerţ şi servicii la „Senchea“, se ocupă de partea de hotel, turism. Soţul ei se ocupă de partea de catering. Soţia mea e cu partea financiară care e foarte importantă. Ea aprobă bugetele, face plăţile şi are un obicei prost: dacă o factură trebuie plătită mâine, ea o plăteşte ieri. Nu am avut niciodată datorie la stat, totul e la zi. Eu sunt cu partea de investiţii, am o firmă de construcţii. Eu am construit restaurantul şi eu sunt diriginte de şantier. Fiecare ştie precis ce are de făcut şi ăsta e cel mai mare secret, munca în familie.

Ca om de afaceri, ce credeţi că îi lipseşte Făgăraşului?

Infrastructură. Se pot face nişte circuite turistice în Făgăraş nemaipomenite. S-a descoperit târziu potenţialul cetăţii. În 2003, când am luat autorizaţiile pentru hotel, a venit de la Ministerul Culturii o doamnă pentru buletinul de descărcare arheologică şi, stând în biroul meu, s-a uitat pe geam şi mi-a spus „Domnule Borcoman, această cetate dacă ar fi fost în oricare altă ţară europeană, nu ţinea numai un oraş întreg, ci un ţinut întreg, cât e de frumoasă!“. Atunci nu era amenajată, acum e.

Infrastructura e problema, că potenţial există iar de restul ne ocupăm noi. Ideea e că nu trebuie să vină un singur turist să doarmă aici, ci un grup să doarmă 7 zile şi în fiecare zi să meargă la Sâmbăta, să mănânce acolo, în altă zi la Rupea, în alta la Bran. Nici Sibiul nu e departe, oriunde te duci în alte ţări durează şi o oră-o oră şi jumătate între obiectivele turistice.

La finalul interviului, va rugăm să transmiteţi câteva gânduri pentru cititorii noştri!

În primul rând vă doresc dumneavoastră succes, fiind la început cu ziarul, ştiu ce înseamnă greutăţile în presă, că practic voi sunteţi oameni cu suflet care puneţi suflet în ceea ce faceţi, dar e foarte greu din punct de vedere financiar, iar dacă nouă ne merge bine, vă putem susţine. Cititorilor le doresc sănătate şi să aibă în vedere că în mâna lor stă viitoarea dezvoltare a oraşului. E momentul să aleagă omul potrivit pentru că totul depinde de oameni. Uite vezi, cu cetatea, ani la rând au fost numai  vorbe, când s-a pus osul acolo, s-a făcut ceva frumos şi a crescut şi numărul de turişti. Relansarea turismului depinde de infrastructură, turistul care are nevoie de toate serviciile din oraş şi zonă, iar atunci totul stă în mâna noastră!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *