Fapt divers

Grădinița fără Bullying – un proiect cu suflet, pentru suflete

 La Grădinița cu Program Prelungit „Pinochio” s-a încheiat cu succes proiectul educațional „Grădinița fără Bullying”, desfășurat în Img 20250605 wa0003perioada octombrie 2024 – mai 2025, sub coordonarea cadrelor didactice dedicate și cu sprijinul comunității locale.

Inițiat și susținut de directoarea Stermin Marioara, proiectul a fost coordonat de educatoarele Anton Elena Ramona, Sterea Cătălina și Roșoiu Andreea, cu implicarea întregului colectiv educațional, a părinților și, cel mai important, a copiilor.

„Am beneficiat, de asemenea, de sprijinul doamnei consilier școlar Daniela Stăncioiu și al Poliției Române, care a trimis un reprezentant pentru a le vorbi celor mici, dar și adulților, despre fenomenul de bullying, prevenție și sprijin instituțional.“, transmit reprezentanții grădiniței.

Miercuri, 4 iunie, părinții s-au alăturat cadrelor didactice în cadrul unei întâlniri emoționante, în care li s-a explicat ce înseamnă bullyingul, cum pot identifica semnele că un copil este victimă și ce pot face pentru a preveni agresivitatea. S-au oferit sfaturi valoroase privind comunicarea cu cei mici, cu scopul de a-i ajuta să nu devină agresori, dar și să recunoască și să gestioneze emoțiile negative.

Img 20250605 wa0004Educația anti-bullying a fost o preocupare constantă pe parcursul anului școlar. Educatoarele au desfășurat activități tematice în cadrul fiecărei grupe, utilizând povești, jocuri, desene, colaje și filmulețe educative pentru a-i învăța pe copii să își controleze furia, să exprime ceea ce simt și să respecte diferențele dintre ei. Atmosfera a fost mereu una pozitivă, în care prietenia, empatia și grija față de ceilalți au fost încurajate.

Un moment cu adevărat emoționant în întâlnirea de ieri a fost jocul propus de educatoarea Ramona Anton. Fiecare părinte a primit o coală albă, simbolizând sufletul unui copil. Apoi, au rostit rând pe rând replici dure, precum „Nu știi nimic!”, imitând ceea ce un copil victimă ar putea auzi. De fiecare dată, foaia era mototolită. La final, părinții au încercat să o netezească, dar au observat că nu mai putea fi adusă la forma inițială – o lecție profundă despre urmele pe care le lasă vorbele și faptele grele în sufletul unui copil, chiar și atunci când spunem „Îmi pare rău”.

Iubesc ceea ce fac pentru că energia copiilor mă inspiră și îmi dă direcție. Aceste proiecte îmi confirmă că suntem pe drumul cel bun. Sunt deja pregătită pentru următorul”, a declarat educatoarea Ramona Anton, educatoare la Grădinița Pinochio.

În încheiere,  directoarea grădiniței Stermin Marioara a adresat mulțumiri tuturor celor implicați: Poliției Române, cadrelor didactice, părinților și consilierului școlar, subliniind că acest proiect este un exemplu de bună practică în prevenirea bullyingului încă de la cele mai fragede vârste. „Ne dorim cât mai multe proiecte de acest gen, care să ne apropie și mai mult de copiii noștri și de nevoile lor reale”, a spus aceasta.

„Grădinița fără Bullying” este dovada că, prin colaborare și implicare, putem construi un mediu educațional sigur, empatic și plin de căldură – locul ideal pentru o copilărie fericită.

Img 20250605 wa0002 Img 20250605 wa0005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Făgărașul Tău
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.