Mai mulți tineri din Făgăraș, participanți la Școala de Iarnă din Elveția
24 tineri din Făgăraș, Brașov și Miercurea Ciuc au participat timp de 7 zile la Swiss – Roumanian Sustainability Winter School . Proiectul, ajuns la cea de-a doua ediție, a reunit tineri din România și tineri din Elveția. Temele principale ale evenimentului au fost marile provocări ale timpului nostru: schimbările climatice, utilizarea responsabilă a resurselor naturale, păstrarea obiceiurile străvechi românești și tradițiile autentice ale satelor românești.
„Un proiect ambițios pentru un viitor mai bun: Scoala de Iarnă – Winter Sustainability School de la OST Rapperswil reunește comunitatea românească. După o pauză de 5 ani, sub tutela Universității de Științe Aplicate din Elveția de Est – OST Rapperswil cu suportul sponsorilor și implicarea Școlii Românești din Zurich în perioada 2-7 decembrie s-a desfășurat un proiect inovator, axat pe sustenabilitate, educație, cooperare internațională : Winter Sustainability School.
Școala de iarnă, aflată la a doua ediție, este un proiect de educație STEAM – un acronim pentru Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics (în limba engleză), care, tradus, devine Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică. Proiectul a fost inițiat de Asociația româno-elvețiană RoSwi împreuna cu Școala Românească din Zurich și OST– Universitatea de Științe Aplicate din Elveția de Est. Împreună ne-am dorit să sensibilizăm tinerii din România și din școlile elvețiene la marile provocări ale timpului nostru: schimbările climatice, utilizarea responsabilă a resurselor naturale, păstrarea obiceiurile străvechi românești și tradițiile autentice ale satelor românești. In total au fost peste 100 de beneficiari, dintre care 30 de elevi și profesori de la mai multe licee din mediul rural și urban din România, ONG-ul S.O.S. Țara Făgărașului, precum și Cercetași de la Brașov și Miercurea Ciuc, ceilalți fiind de la cele două asociații româno-elvețiene.
Timp de 5 zile, tinerii au avut ocazia să participe la activități interactive și educative, alături de tineri din Elveția. Prin sesiuni interactive, excursii interesante și experimente practice STEAM – susținute de Universitatea OST Rapperswil și parteneri- participanții au fost introduși în subiecte orientate spre viitor: energie curată, pompe de căldură, tratarea apei, managementul deșeurilor și compostare.
La finalul acestei școli de iarnă, tinerii din România au susținut un spectacol tradițional cu dansuri și cântece românești. Am dorit să sărbătorim legătura culturală și prietenia dintre cele două țări. Evenimentul a fost marcat de entuziasm, creativitate și dorința de a face o schimbare pozitivă.
Împreună au reușit să inspirăm următoarea generație de pionieri ai mediului, să consolidam colaborarea transfrontalieră și dezvolta comunități sustenabile.
Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos din partea :
• Asociația S.O.S. Tara Fagarasului
• Asociația Scolii Romanesti din Zurich (Rumänische Schule Verein)
• Asociația RoSwi Verein Rapperswil
• Aqua Carpatica
• Güntner
• JAEGGI
• Universitatea de Științe Aplicate OST Rapperswil si proiectul european SophiA
• Raiffeisenbank Rapperswil-Jona
• Restaurantul Rossini Rapperswil
Mulțumim pentru încredere și pentru contribuția tuturor la această inițiativă.
Credem că prin educație, cooperare și acțiuni concrete putem construi un viitor mai bun pentru generațiile viitoare”, au transmis organizatorii din Elveția.