Făgărașul, gazda unui important eveniment. Viitorul sună bine pentru dezvoltarea Țării Făgărașului
Timp de două zile, Făgărașul este gazda unui important eveniment, menit să ducă la o gestionare eficientă, corectă și transparentă a fondurilor europene în cadrul ITI Microregiunea Țara Făgărașului. Evenimentul de lansare al proiectului „Sprijin pentru operaționalizarea și consolidarea capacității administrative a ITI Microregiunea Țara Făgărașului a debutat astăzi, în crama Cetății Făgăraș și a adunat laolaltă reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Programului Operațional Asistență Tehnică, reprezentanți ai celor trei ITI din țară, dar și primari din cadrul Microregiunii Țara Făgărașului.
„Participăm în momentul acesta la deschiderea unui foarte important proiect dezvoltat de ITI Microregiunea Țara Făgărașului. Este vorba despre un proiect de anvergură, care presupune implementarea proiectului de bază, a strategiei de bază și ca și perspectivă de viitor elaborarea strategiei post 2027. Cu această ocazie, avem invitați de marcă la acest eveniment. Au venit reprezentanți ai Comisiei Europene, sunt reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene și Programului pentru Asistență Tehnică. De asemenea, avem în compania noastră celelalte trei ITI din țară și vom avea întâlniri aplicate în cursul zilei de mâine, în care vom discuta problemele tehnice“, ne-a spus Elena Nemeș, director ITI Țara Făgărașului.
„Este un eveniment foarte important pentru Țara Făgărașului, pentru că pe această microregiune, noi deja lucrăm pe două proiecte, două cereri de finanțare. Astăzi, facem promovarea și un eveniment pentru prima cerere de finanțare, unde în programele strategiei naționale, sunt prinși bani dedicați Țării Făgărașului. Astăzi, avem invitați de la cele două ministere de resort, din programul de asistență tehnică și de la Ministerul Fondurilor Europene, plus a venit și doamna Iusco, comisarul care se ocupă de ITI-uri în România. Este un eveniment important din punct de vedere al vizibilității a ceea ce facem noi și a faptului că în momentul de față Comisia Europeană finanțează Țara Făgărașului. Mai avem invitați și reprezentanții celor trei ITI-uri din România, iar noi, primarii din Țara Făgărașului, astăzi vom avea discuții foarte importante, vom avea două zile de dezbateri pe aceste proiecte, pe aceste strategii pe care noi trebuie să le punem în aplicare și trebuie să le gândim pentru ca Țara Făgărașului să fie dezvoltată, iar comunitățile din Țara Făgărașului să aibă un trai mai bun“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, președ. ITI Microregiunea Țara Făgărașului.
În cadrul evenimentului, cei prezenți au posibilitatea de a discuta despre obiectivele și activitățile proiectului, despre impactul său asupra dezvoltării durabile a regiunii noastre și despre modalitățile prin care fondurile europene pot fi gestionate pentru a sprijini dezvoltarea economică și socială a Țării Făgărașului.
„La această întâlnire suntem din poziția de coordonator pentru instrumentul de integrare teritorială, acest ITI. În România, precum știți sunt 4 astfel de ITI: ITI Țara Făgărașului, ITI Delta Dunării, Valea Jiului și Moții Țara de Piatră, sunt cele 4 ITI, care sunt incluse în acordul de parteneriat. Acest eveniment este primul organizat de Țara Făgărașului și este foarte important să venim să fim aproape de dumneavoastră, de actorii de pe teren pentru a înțelege mai bine provocările, dificultățile și să încercăm să găsim soluții comune“, ne-a spus Mariana Iusco, reprezentantul Comisiei Europeană, de la Direcția Politică Regională.
„Îmi face plăcere să fiu astăzi aici, alături de colegii mei de la ADI ITI Țara Făgărașului. Vin din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Noi suntem un partener strategic al ADI-ului. Împreună cu dânșii, am lucrat încă din 2021, pentru ca Microregiunea să aibă o strategie matură, să beneficieze de finanțare europeană și să reprezinte unul din teritoriile care devin relevante în cadrul acordului de parteneriat 2021 – 2027. Astfel încât am reușit, după acești aproape 4 ani, să avem proiecte, să avem o echipă bine consolidată. Așteptăm rezultate care, pe noi, ne vor ajuta în definirea a ceea ce înseamnă politica de coeziune pe viitor, după 2027. Aici unde avem provocări mari și unde ne dorim ca vocea să fie mai mult și mai bine auzită.
ADI ITI Țara Făgărașului are toate premisele să devină un succes. Am văzut o dedicare deosebire din partea echipei, la momentul la care a trebuit să elaborăm strategia. De atunci au venit cu documentele pregătite de echipa de aici. Echipa de aici a fost alături de noi în definirea soluțiilor. A fost alături de autorităților de management în a căuta cele mai bune alternative de finanțare. Noi credem că aici avem un exemplu care poate deveni un succes și o cale de urmat și pentru alte microregiuni. În țară sunt și alte microregiuni, teritorii incluse în legislația națională, într-un apel pe care noi l-am derulat, și care își doresc să pregătească strategii și care se uită cu speranțe la viitoare finanțări“, ne-a spus Irina Radu, director general în cadrul Ministerului și Investițiilor și Proiectelor Europene .
„ Noi onorăm cu plăcere invitațiile beneficiarilor noștri. De fiecare dată, colegii noștri din autoritatea de management au fost alături de beneficiari și vor fi în continuare. O să vă spun un secret: succesul oricărui program fie el național sau regional depinde de succesul beneficiarului. Dacă beneficiarul are succes în implementarea proiectului, atunci putem asigura și absorbția fondurilor europene. Ne bucurăm să fim astăzi aici“, ne-a declarat Bogdan Pășcuț, director general adjunct POAT.
Programul evenimentului prevede și vizite în teren, la proiecte.