Proiect: Șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere nu vor mai fi sancționați de polițiști

Potrivit unui proiect de Lege pus în dezbaterea Parlamentului, șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere nu vor mai risca sancționarea când sunt opriți de polițiști în trafic. Pentru a vedea dacă șoferii dețin un permis valabil, polițiștii vor verifica baza de date a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări.

Proiectul legislativ propune modificarea listei actelor pe care conducătorii de vehicule trebuie să le prezinte polițiștilor când sunt opriți de aceștia, scrie avocatnet.ro.

Astfel, după ce proiectul va ajunge să se aplice, participanţii la trafic vor fi „obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia orice act de identitate dintre cele prevăzute de art. 12 alin. (3) din OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

„Dovada existenţei şi valabilităţii permisului de conducere, în cazul controalelor efectuate de autorităţile abilitate, se face prin interogarea bazei de date din cadrul Direcţiei Generale Permise de Conducere şi înmatriculări şi structurile regionale aferente”, scrie, de fapt, în viitoare lege.

Acum, „refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului” se sancționează cu amenzi cuprinse între 990 și 1.320 de leidar și cu patru puncte de penalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *