„SPUNE NU DROGURILOR! V(vigilent) I(independent) P(puternic) ÎN ȘCOALA MEA”

În perioada septembrie 2023-iunie 2024, polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov, împreună cu reprezentanti ai Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov, Organizației Salvați Copiii au organizat și desfășurat activități specifice informativ-preventive cu elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de pe raza județului Brașov, cu privire la fenomenul traficului și consumului de substanțe interzise.

Peste 20 de unitați de învățământ au fost implicate în această campanie, printre acestea se numără Colegiului National ”Unirea” Brașov, Colegiului Național ”Dr. Ioan Meșotă” și  Colegiul de Știinte ”Grigore Antipa”  Brașov.

Subiectele abordate în cadrul sesiunilor de prevenire au fost selectate din tematica Campaniei și dezbătute în scopul informării elevilor și cadrelor didactice cu privire la prevenire a dependenței și a abuzului de substanțe.

Consumul de droguri, prin  efectele sale devastatoare directe și indirecte și prin repeziciunea cu care se propagă, reprezintă o provocare majoră cu care se confruntă mai ales adolescenții și tinerii. Și asta datorită faptului că aceștia sunt mult mai deschiși la  experiențe noi, mai permeabili în adoptarea unor comportamente de risc, datorită informațiilor insuficiente, periculoase.

Pentru a se reuși diminuarea consumului este imperios necesară o informare corectă în rândul părinților și tinerilor cu privire la consumul și efectele acestora.

Mulţi părinţi au dificultăţi în a recunoaşte consumul imediat de droguri, mai ales că multe din semnele şi simptomele care apar în cazul consumului de substanţe interzise, sunt perfect normale la adolescenţi.

Poliția Brașov vă recomandă să sesizați dacă:

  • ați observat schimbări recente în comportamentul sau personalitatea copilului dvs.;
  • este retras, se enervează ușor, este neliniștit, apatic;
  • apar schimbări ale obiceiurilor alimentare;
  • îşi neglijează igiena, aspectul fizic;
  • și-a pierdut interesul pentru activități de care obișnuia să se bucure;
  • și-a schimbat cercul de prieteni;
  • are probleme financiare sau probleme cu legea.

ATENȚIE!

Există tendința în rândul consumatorilor de a nega sau cel puțin de a minimiza prezența problemelor. În acest caz, una din frazele cele mai repetate este: ” eu dețin controlul”, ”pot să mă las oricând”, ”eu nu voi fi dependent”, ignorând prezența unor probleme evidente.

Dacă ați sesizat astfel de probleme legate de consumul de substanțe, vă puteți adresa reprezentanților Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov care oferă sprijin de specialitate, servicii gratuite și cu asigurarea confidențialității, iar în cazul în care doriți să sesizați  Poliția despre săvârșirea unei infracțiuni de trafic de droguri,  sunați la 112.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *