Bacalaureat 2024. Probele scrise încep astăzi cu examenul la Limba română

De astazi, 1 iulie, absolvenţii de liceu intră cu adevărat în examenul de Bacalaureat, o dată cu probele scrise, care debutează cu proba la Limba şi literatura română. Marţi, 2 iulie, va fi proba obligatorie a profilului (în funcţie de profil: Matematică şi Istorie), iar joi, 4 iulie este programată proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din 10 discipline. Vineri, 5 iuliesusţin proba la Limba si literatura maternal elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale. În judeţul Braşov sunt înscrişi în această sesiune 3.545 de candidaţi. 3080 sunt din promoţioa curentă, ceea ce înseamnă că ei vor trebui să susţină toate probele scrise. 374 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare, dar ei pot susţine una, două sau toate probele scrise. Potrvit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, probele scrise vor fi suţinute în 13 centre de examen din judeţ, afişate pe site-ul isjbrasov.ro.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.
Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Primele rezultate, în 8 iulie
Afişarea primelor rezultate este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii:
– susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
– susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
– obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *