„Sunt foarte multe primării în situația aceasta, de a urma această procedură. În top 10 se află Timișoara, Brașovul, Iașiul, toate orașele care au accesat proiecte europene.“
Consilierii locali din Făgăraș s-au întâlnit ieri în cadrul unei ședințe extraordinare, cu două puncte pe ordinea de zi. Primul proiect viza încetarea de drept înainte de expirare a mandatului consilierului local Marilena Șuteu, iar cel de-al doilea viza contractarea unui împrumut din Trezoreria Statului în sumă de 20 de milioane de lei.
La cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, cel privind contractarea unui împrumut din Trezoreria Statului, au avut loc discuții intense și chiar aprinse, uneori cu atacuri din partea consilierilor care fac opoziție. Asta în ciuda faptului că primarul a explicat că aceste proceduri sunt aplicate la nivel național de către toate primăriile care au accesat aceste fonduri europene și care n-au reușit să încheie lucrările până la încheierea exercițiului financiar. Potrivit primarului, aceste sume vor fi recuperate din următorul exercițiu financiar și restituite Trezoreriei. Proiectul de hotărâre a trecut de votul majorității, iar cu ajutorul acestor sume se vor putea continua proiectele derulate în municipiu nostru.
„Este de fapt o procedură pe care Ordonanța 35 ne-o conferă, de a trece acele proiecte nefinalizate de pe un exercițiu financiar pe celălalt exercițiu financiar. Guvernul a găsit modalitatea ca noi să continuăm aceste proiecte, dându-ne bani din Trezoreria Statului, sub formă de împrumut, pentru că doar așa, legal o pot face, iar astăzi ce ați văzut în ședință, USR, PNL, așa cum ne-am obișnuit în toți acești 4 ani, au votat împotrivă, dar majoritatea a decis, iar lucrările vor continua. Probabil vor mai fi și altele, pentru că Guvernul până își perfectează toată această procedură de a trece proiectele de pe un exercițiu financiar pe altul, trebuie să finanțeze proiectele și atunci asta e modalitatea. După ce se termină procedura și se trec proiectele pe următorul exercițiu financiar, luăm banii de acolo și îi înapoiem Trezoreriei Statului.“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
La nivel național sunt mai multe primării care urmează această procedură și au contractat împrumuturi din Trezoreria Statului pentru a finaliza proiectele, până când acestea vor fi trecute pe următorul exercițiu financiar.
„Sunt foarte multe primării în situația acesta, de a urma această procedură. În top 10 se află Timișoara, Brașovul, Iașiul, toate orașele care au accesat proiecte europene.“, a mai spus primarul Făgărașului.
De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat despre lucrările care nu sunt executate corespunzător. Potrivit primarului, acele lucrări nu vor fi plătite dacă nu sunt refăcute.
„Pentru acele lucrări care nu sunt conforme, noi le le solicităm constructorilor, prin dirigintele de șantier, să fie refăcute. Vă dați seama că există discuții între constructor și diriginte, între noi și constructor, dar noi nu semnăm situația de lucrări și nu plătim până ce lucrările nu sunt făcute conform cerințelor noastre. Și Doamna Stanca, și Libertății au avut câteva probleme din punct de vedere al proiectării, constructorul s-a apucat de lucrare, ulterior nu a mai vrut să o facă pentru că subcontractantul nu le dădea garanție, dar am înțeles că au găsit soluțiile necesare și se vor apuca de modernizare“, a mai adăugat primarul Făgărașului.