Cosmonautul Dumitru Prunariu, în mijlocul elevilor și profesorilor, la Colegiul Național „Radu Negru“
Simpozionul de fizică devenit deja tradiție în colegiul făgărășean „Radu Negru“ aduce de la an la an tot mai mulți participanți specialiști sau pasionați de acest domeniu. Astăzi, la colegiul din orașul nostru s-a desfășurat cea de-a paisprezecea ediție, ediție care l-a avut ca invitat de onoare pe primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, pe dr. ing. Dumitru Prunariu.
Zeci de participanți, elevi, dar și cadre didactice din Făgăraș, dar și din alte zone ale țării au luat parte la cea de-a paisprezecea ediție a simpozionului „Fizica, trecut și viitor“. Prezenți la eveniment au fost și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Brașov, ai administrației locale, iar ca invitat special al acestui eveniment a fost primul român care a zburat în spațiu în anul 1981, Dumitru Prunariu.
„Suntem la a paisprezecea ediție a simpozionului de fizică „Fizica, trecut și viitor“. Pe măsură ce au trecut anii, numărul de participanți a crescut. Vreau să menționez că la această a paisprezecea ediție avem un număr de 80 de elevi, care participă din municipiul Făgăraș, din Colegiul „Radu Negru“, dar și din municipiul Brașov și din celelalte orașe ale județului. Trebuie să menționez că am primit și de această dată sprijinul profesorilor din cadrul Universității Transilvania și bineînțeles a celor 25 de participanți care au venit din toată țară. La această ediție, punctul culminant va fi dat de către prezența astronautului, dr. ing. Dumitru Prunariu, care este membru de onoare al Academiei Române. Sperăm că prin prezentarea pe care o va face, va avea un ecou destul de mare în rândul elevilor care vor să studieze astronomia“, ne-a spus. prof. Ion Bogdan.
„Este cea de-a paisprezecea ediție. Simpozionul a început la ora 8.30 cu secțiunea de concurs pentru elevii de gimnaziu și de liceu și de la ora 9.00, am început cu sesiunea de comunicări științifice destinate profesorilor, ca la ora 11 să ne bucurăm de prezența în mijlocul nostru a domnului academician Prunariu Dumitru și să înmânăm bineînțeles premiile elevilor. Este o zi unică, o zi în care lumina și cunoașterea se întrepătrund, o zi în care timpul este crescător și mă bucur nespus de mult că am reușit această performanță ca la această ediție să-l avem în mijlocul nostru pe acest om valoros, un adevărat model, cu care elevii noștri se pot conecta și de la care pot învăța mute aspecte pozitive. Nimic nu este întâmplător, astăzi este și Ziua internaţională a zborurilor cu echipaj uman în spaţiu, iată că lucrurile se întrepătrund, iar lumina cunoașterii iradiază prin cei 80 de elevi prezenți în colegiul nostru și bineînțeles prin mințile lor luminate. Sunt convinsă că întâlnirea cu domnul academician va fi stimulativă și inspirațională“, ne-a declarat prof. Maria Racu, dir. Colegiului Național „Radu Negru“.
Așadar, elevii prezenți la simpozion au avut ocazia să-l cunoască pe unul dintre cei care au explorat necunoscutul spațiu cosmic.
„Întâmplător am ajuns la Făgăraș, într-o zi foarte importantă, la organizarea acestei competiții de fizică, dar în același timp Ziua Internațională a Cosmonauticii Pilotate. Este un liceu cu foarte vechi tradiții, cu o greutate istorică, de dezvoltare a educației. Îmi face mare plăcere să mă aflu astăzi aici. Prin Făgăraș am trecut destul de des, pentru că circul spre Sibiu, spre partea de vest a țării, dar n-am făcut niciodată o escală, mai ales pe linia aceasta. Dacă sunt corespunzători stimulați, tinerii găsesc interes pentru acest domeniu al astronomiei. Interesul trebuie stimulat. Dacă nu au informații dintr-un domeniu de activitate, nu știu cum să-l abordeze și atunci trec pe lângă el, se duc acolo unde știu mai multe. De fiecare dată , când am întâlniri cu tineri, îi întreb la început cine dorește să lucreze în domeniul cosmic și 3-4 ridică mâna și după ce le fac o prezentare cuprinzătoare, jumătate din sală ridică mâna. Mă bucur că prin ceea ce fac eu, pot să le furnizez în primul rând informația despre un domeniu de mare perspectivă și al doilea rând să-i stimulez să abordeze mai mult partea de știință, inginerie, matematică. În primul rând le-aș transmite tinerilor să se documenteze în domeniul de activitate pe care îl doresc să-l abordeze și după aceea să viseze. Să știți că visele până la urmă te îndeamnă să mergi spre o anumită cale și până la urmă să le realizezi“, ne-a declarat dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu.