Administrația făgărășeană vrea să construiasca cu fonduri europene un parc fotovoltaic
Administrația făgărășeană vrea să construiasca cu fonduri europene derulate printr-un program la Ministerul Energiei un parc fotovoltaic care să asigure o cât mai mare parte din necesarul de energie electrică pentru funcțiunile publice din municipiu. Acesta ar urma să aibă o capacitate de 2.000 kW, iar memoriul tehnic aferent investiției a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov în vederea obținerii avizului de specialitate.
Parcul fotovoltaic ar urma să fie amenajat pe un teren viran de 72.136 mp de pe Șoseaua Hurezului, de vizavi de fabrica de pulberi.
,,Captarea energiei solare se realizeaza prin intermediul unor celule fotovoltaice. Acestea sunt fabricate din semiconductori, pe baza de siliciu mono-cristalin, policristalin sau amorf, fiind diode sau jonctiuni P-N cu suprafata mare, care prin culoarea inchisa a materialelor din componenta, capteaza marea majoritate a energiei solare (fotonilor incidenti). O celula fotovoltaica clasica, bazata pe siliciu cristalin produce energie electrica cu o tensiune de aproximativ 0,5 V si un curent proportional cu iradianta solara, suprafata efectiva si eficienta a celulei. Generatorul de energie electrica (totalitatea modulelor fotovoltaice) este compus din panouri fotovoltaice montate pe suporti de profile de Aluminiu protejate impotriva coroziunii, care s-a dovedit a fi o alegere foarte buna in implementarea altor proiecte similare. Sistemul asigura rigiditate, stabilitate termica si chimica si rezistenta la intemperii, definite prin incarcarile statice si dinamice la care intreaga instalatie va fi supusa. Acestea se vor monta pe o structura din profile metalice tubulare si vor fi inclinate la un anumit unghi fata de sol, orientate spre sud. Panourile vor fi grupate in siruri montate pe suporti metalici de susținere”, se explică în documentația tehnică.