Atenție! Mesaje false trimise în numele Poștei Române

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unor noi tentative de fraudă cu SMS-uri trimise în numele Poștei Române.

„Vrem să vă aducem în atenție câteva exemple recente raportate de către utilizatori, în care atacatorii trimit sms-uri în care pretind a fi Poșta Română. SMishing-ul reprezintă o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar este realizată prin intermediul mesajelor text (SMS), combinând termenii <SMS> și <phishing>”, arată specialiștii DNSC, notează Mediafax.

Conform acestora, infractorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare. Mesajul conține un link care, odată accesat, direcționează victima către un site web fals, unde infractorii vor să colecteze informații legate de contul bancar, date de autentificare și informații personale.

„Vorbim despre un site-clonă care poate arăta similar cu site-ul legitim al companiei în numele căruia pare a fi trimis mesajul (ex: Poșta), dar are denumire diferită și este controlat de atacatori”, spune DNSC.

Iată sfaturile specialiștilor pentru a vă proteja de smishing:

  • Gândiți logic, citiți cu atenție când primiți un mesaj și nu acționați în grabă
  • Nu faceți clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Nu apelați numere de telefon primite și nu răspundeți la astfel de mesaje suspecte
  • Nu furnizați niciodată informații sensibile prin SMS
  • Instalați un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră. Vă poate ajuta în momente de neatenție
  • Fiți atenți la mesajele text care vă solicită să acționați imediat sau să furnizați date de urgență

În cazul în care ați fost victima unui atac de smishing, specialiștii recomandă să contactați imediat banca, în cazul în care ați furnizat date de card sau date de autentificare la contul dvs., să schimbați parolele pentru acele conturile online ale căror date le-ați furnizat după accesarea unor astfel de link-uri înșelătoare și activați autentificarea în doi pași (2FA), să raportați incidentul autorităților (telefon 1911).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *