Azi se decide. 9 iunie – europarlamentare şi locale, 24 noiembrie – parlamentare şi prezidenţiale, 8 decembrie – prezidenţiale, tur 2

Liderii PSD şi PNL, reuniţi în şedinţă de coaliţie, vor lua azi, 7 februarie, decizia finală privind eventuala comasare a alegerilor locale şi europarlamentare, au declarat pentru G4Media surse liberale. O şedinţă era aşteptată pentru week-endul trecut, dar ea a fost amânată din cauza deplasării la Strasbourg a mai multor lideri din ambele partide. Preşedinţii PSD şi PNL au agreat deja comasarea alegerilor, dar o decizie finală va fi luată în urma şedinţei de coaliţie.
Nu e clar în acest moment dacă eventuala comasare a alegerilor va fi discutată la pachet cu alte decizii politice, aşa cum a cerut public Marcel Ciolacu. Partidele de opoziţie au criticat intenţia PSD şi PNL de a comasa cele două rânduri de alegeri în data de 9 iunie.

Deja scris
Potrivit surselor politice citate de Antena 1, în momentul de faţă, coaliţia de guvernare ar avea deja redactată o hotărâre de guvern care urmează să fie aprobată şi publicată în perioada următoare în ceea ce priveşte prima comasare a alegerilor.
Astfel, prima dată ar urma să fim chemaţi la urne în data de 9 iunie, când vom pune ştampila pe două buletine de vot – pentru europarlamentare şi pentru alegerile locale. Asta nu înseamnă că aleşii locali îşi vor prelua imediat noile mandate. Dimpotrivă, primarii sau preşedinţii de Consilii Judeţene ar urma să rămână în aşteptare trei luni până să ocupe fotoliile.
În ceea ce priveşte a doua comasare, aceasta ar urma să fie făcută la începutul lunii decembrie, iar românii să fie chemaţi la vot – în acelaşi timp – pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru alegerile parlamentare.

Opoziţia: Nu se renunţă la alegeri ca să salvăm hârtie
Invitat în platoul Euronews, Cătălin Drulă, preşedintele partidului USR, parte a Alianţei Dreapta Unită, a declarat că o comasare ar fi o sfidare a democraţiei: „Eu sper să renunţe, să le dea Domnul gândul cel bun, că planurile astea sunt din altă zonă, par dinspre Belarus… nu au legătură cu Europa. (…) Lor le e teama că la euorpalamentare electoratul le va da o notă de plată că ne-ati crescut taxele”.
Întrebat dacă Guvernul României ar cheltui mai puţini bani dacă ar organiza mai puţine scrutine electorale în 2024, Cătălin Drulă a răspuns că acest lucru ar fi eronat şi că alegerile sunt „sărbătoarea democraţiei”. „Alegerile se fac la timpul lor. Nu aş renunţa la alegeri ca să salvăm hârtie, niciunde în lume. Dincolo de lupta politică, există valori de transmis. Alegerile sunt sărbătoarea democraţiei”, a explicat acesta.

Poporul: în două tabere
Aproape jumătate dintre români (49,4%) sunt de părere că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.
Comasarea primului tur al prezidenţialelor cu parlamentarele are cei mai mulţi susţinători, 82,9 %.
Procentul celor care consideră că primul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare simultan cu alegerile locale este de 78 %.
Întrebaţi care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenţi indică alegerile prezidenţiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% spun că toate sunt la fel de importante, 1.8% că niciuna nu este importantă, iar 0.8% nu ştiu sau nu răspund.

CALENDAR PROVIZORIU
– 9 iunie – alegeri europarlamentare + alegeri locale;
– 24 noiembrie – alegeri parlamentare + alegeri prezidenţiale, primul tur;
– 8 decembrie – alegeri prezidenţiale, turul al doilea.

– În opinia a 49.4% dintre români, alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, să nu se amestece între ele.
– 78% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile locale. Cei inactivi pasivi, gulerele albastre şi cei care nu au cont pe reţele sociale tind să fie de acord într-o măsură mai mare decât restul populaţiei ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile locale.
– 82.9% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile parlamentare. Ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile parlamentare mai ales persoanele cu vârsta între 30 şi 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele albe, angajaţii la stat.
(Sursa: Sondaj INSCOP Research realizat la comanda Agenţiei de presă News.ro, în perioada 16 – 24 ianuarie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *