Au început forajele pe lotul 1 al Autostrăzii Făgăraş – Sibiu

Pasionații de infrastructură au postat imagini cu începerea forajelor pe lotul 1 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (A13), în zona Boița. Amintim că anul acesta au fost semnate contractele de proiectare și execuție pentru toate cele patru loturi cu constructorul turc Makyol.

„Au început forajele geotehnice pentru lotul 1. În jurul localității Boița erau prezente două utilaje de la Tehnofor”, a scris utilizatorul Marius Firtonea pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură, transmite economica.net.

Până la finalul anului 2027 trebuie să fie puși în circulație toți cei 68 de kilometri ai Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (A13), a transmis pe 24 noiembrie 2023 ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, cu ocazia semnării contractelor pentru tronsoanele 1 și 2 cu turcii de la Makyol.

  • Tronsonul 1 (Boița – Avrig – Mârșa) are o lungime de 14,25 km, o valoare de 1,89 miliarde lei (fără TVA) și va asigura descărcarea în Autostrada Sibiu – Pitești (A1).
  • Tronsonul 2 (Mârșa – Arpașu de Jos) are o lungime de 19,92 km și o valoare de 1,54 miliarde de lei (fără TVA).

„Ambele tronsoane trebuie să fie construite în 48 de luni (12 luni proiectare, 36 de luni execuție)”, a precizat atunci Grindeanu.

Ministrul a adăugat că același antreprenor turc construiește tronsoanele 3 (Arpașu de Jos – Sâmbăta de Sus) cu o lungime de 17,61 km și 4 (Sâmbăta de Sus – Municipiul Făgăraș) în lungime de 16,26 km ale acestei autostrăzi dar și un drum de legatură cu DN1, în lungime de 5,6 km.

Potrivit datelor Companiei de Drumuri, turcii de la Makyol au emis pe 12 decembrie o factură de 21 milioane de lei, pentru tronsonul 3 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș, primul din cele patru pentru care a fost de altfel semnat contract. De asemenea, aceasta este prima factură aferentă contractelor de proiectare și execuție pentru Autostrada Sibiu – Făgăraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *