Bugetare participativă  2023: Cetățenii au decis ce proiecte vor fi implementate în Făgăraș

Sesiunea de vot din cadrul „Bugetării participative“ a ajuns la final. Cinci proiecte, dintre cele 11 eligibile, urmează să fie implementate de Primăria Făgăraș, în următoarele 24 luni. Cetățenii au decis care din proiectele depuse sunt cele mai importante pentru comunitate.

  1. „Pistă de alegare din tartan la stadionul municipal Făgăraș-2023“

pista-de-tartan-4 Inițiatorul proiectului propune amenajarea pistei de alergare de la stadionul municipal Făgăraș, cu aplicarea unei suprafețe de tartan benefice pentru articulații.

A fost depus și câștigat proiectul „Pista de alergare din tartan la Stadionul Municipal Făgăraș”, în ediția 2022, iar din bugetul disponibil era posibilă amenajarea a 2 culoare de alergare.
Acest proiect din 2023 vine in completarea proiectului anterior, pentru suplimentarea bugetului si amenajarea integrala a pistei.
Este necesara cumularea bugetelor pentru implementarea completă a proiectului.“, se arată în descrierea proiectului inițiat de Marian Orzan.

  1. „Jocuri în curtea școlii“

jocuri in curtea scolii Inițiatorul proiectului propune spre amenajare un spațiu pentru desfășurarea unor activități cu caracter educational, dar și pentru recreere, într-un mediu ambiental sigur și plăcut pentru elevii Colegiului „Aurel Vijoli” Făgăraș. Proiectul se adresează celor 945 de elevi din învățământul primar, gimnazial și profesional de la Colegiul „Aurel Vijoli” Făgăraș, ca beneficiari direcți, dar și comunității din care provin, în mod indirect.

„ Curtea școlii ne oferă suficient loc pentru amplasarea unui foișor cu bănci în interior, a unei mese de tenis, 4 mese de joc cu câte 6 scaune fiecare, banci și platformă betonată pentru fiecare obiect, utilă pentru stabilitate si confort. Foișorul va avea întrebuințări multiple: educație, relaxare, jocuri și alte activități școlare și nu numai, fiind feriți de razele puternice ale soarelui și de ploaie. Masa de tenis/ping-pong dar si cele de joc ne vor colora pauzele, animându-le spre deliciul copiilor. Toate acestea vor fi amplasate de o parte si de alta a aleii din centrul curții școlii. Ne propunem să o reabilităm și să plantăm flori și pomi ornamentali pe lângă ea, pentru a se încadra în estetica unui loc recreativ dintr-o unitate școlară. Spațiul amenajat va fi util pentru a petrece pauzele şcolare într-un context plăcut şi relaxant, și va fi un loc al jocului, al culorii, al prieteniei, al educaţiei non-formale.“, spune inițiatoarea proiectului Elena Pleșa, în descrierea acestuia.

  1. „Amenajare piață de legume în cartierul Tudor Vladimirescu“

piataProiectul propus vizează amenajarea și renovarea pieței agroalimentare din cartierul Tudor Vladimirescu, un pas important în dezvoltarea comunității, în promovarea economiei locale, a agriculturii durabile și a interacțiunii sociale. Aceasta aduce beneficii atât producătorilor locali, cât și consumatorilor.

„Amenajarea și renovarea unei piețe agroalimentare în cartierul Tudor Vladimirescu are o importanță semnificativă din mai multe puncte de vedere. Iată câteva motive care evidențiază importanța acestui proiect:

-Sursă de alimente proaspete și sănătoase.
-Sprijinirea economiei locale.

-Promovarea agriculturii durabile și a metodelor tradiționale de cultivare.
-Creșterea interacțiunii sociale și a coeziunii comunitare.
Diversificarea opțiunilor alimentare.“,
scrie inițiatorul Silviu Trâmbițaș, în descrierea proiectului.

  1. Amenajare părculeț și loc de joacă“

parculetInițiatorul proiectului propune amenajarea părculețului de copii de pe strada Câmpului Nou, situat între blocul 16, blocul 17 si blocul A ANL. Părculețul are suprafața de aproximativ 728 mp. Prin amenajarea parculețului și locului de joacă se crează un spațiu sigur, accesibil și distractiv pentru copii, unde aceștia se pot bucura de activități recreative și își dezvoltă abilitățile fizice, sociale și emoționale.

„ Prin oferirea unui mediu propice, parculețul încurajează copiii dar si adultii să se miște, să socializeze și să-și folosească imaginația, contribuind la creșterea lor sănătoasă și la formarea unei comunități unite.
Un alt obiectiv al amenajării parcului este să ofere un loc în care copiii să se simtă în siguranță, să se distreze și să se dezvolte într-un mod armonios, încurajându-i să petreacă mai mult timp în aer liber și să adopte un stil de viață activ.“,
scrie Silviu Trâmbițaș, în descrierea proiectului.

  1. „Plasarea a două panouri informative (totemuri) în oraș“

totemInițiatorul proiectului propune amplasarea/montarea a două panouri informative prin intermediul cărora se vor furniza informații de interes public și informații utile turiștilor. Acestea vor fi amplasate în zona Cetății Făgărașului și in Piața Republicii

Va avea un impact pozitiv mai ales asupra turiştilor deoarece acesţia pot afla mult mai multe detalii despre oraş, Ţara Făgăraşului etc doar prin simpla vizionare a unor panouri informative, panouri care se vor găsi în niste puncte frecventate de către aceştia.“, scrie inițiatorul Alexandru Ciocan în descrierea proiectului.

500.000 lei (aproximativ 100.000 de euro) sunt alocați din bugetul local al Municipiului Făgăraș pentru realizarea acestor proiecte, în termen de 24 luni. „Bugetarea Participativă“ urmăreşte implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor pentru dezvoltarea locală, aceștia putând decide modul în care să fie utilizată o parte din taxele și impozitele pe care le plătesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *