Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea difuzării filmului despre Arsenie Boca, programat la Festivalul ASTRA Film

Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea difuzării filmului despre Arsenie Boca, programat în luna octombrie, la Festivalul ASTRA Film de la Sibiu. Reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului spun că regizorul nu a fost sincer când a cerut aprobare ca să filmeze la mănăstirea Sâmbăta de Sus. Filmul fusese programat să fie proiectat și la Făgăraș, însă a fost anulat. 

Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului. (…) Domnule director general al CNM Astra, Domnule director al Festivalului Astra Film, Solicităm prin această scrisoare deschisă ca proiecția acestui film să nu fie permisă în județul nostru”, precizează Arhiepiscopia Sibiului, într-o scrisoare deschisă publicată luni seara pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

Regizorul filmului „Arsenie. Viața de apoi”, Alexandru Solomon, este aspru criticat de preoţii sibieni.

Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale. Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe”, se precizează în scrisoarea deschisă a Arhiepiescopiei Sibiului.

Reprezentanții Bisericii spun că regizorul nu a fost sincer când a cerut aprobare ca să filmeze la mănăstirea Sâmbăta de Sus.

“Într-un mod cu totul nesincer a fost obținută și aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se dorește „realizarea unui film documentar despre viața Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoțiți la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriași care merg la pelerinaje în toată țara)”. Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinșii pelerini defăimă prin cuvinte și atitudini atât locurile acelea, cât și actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie”, afirmă Arhiepiscopia Sibiului.

Acuzaţii grave la adresa realizatorilor filmului despre preotul Arsenie Boca, propus pentru a fi sfânt

Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeași atitudine ironică și jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film”, acuză Arhiepiscopia Sibiului.

Preoţii sibieni sunt convinşi că acest film batjocoreşte Biserica Ortodoxă Română.

“Batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru prin acest film fac ca proiectarea lui în spațiul public, la un festival organizat de instituții ale statului român, să aducă un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre. Din toate aceste considerente credem că un astfel de demers artistic nu face cinste festivalului Astra Film, menit să ridice și să anime prin artă poporul nostru și să îl ancoreze și mai mult în valorile lui tradiționale care l-au consacrat, l-au definit pe parcursul întregii sale istorii”, arată Arhiepiscopia Sibiului.

Documentarul “Arsenie. Viaţa de apoi” rulează din 1 septembrie, în cinematografele din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.