Urșii și lupii au făcut pagube de 200.000 de lei în jud. Brașov. Cele mai multe probleme au fost în Homorod, Apața, Șercaia, Mândra și Sâmbăta de Sus.

Prezența urșilor și a lupilor în zonele locuite de oameni a venit, inevitabil, și cu probleme. În multe localități din județul Brașov a fost semnalată prezența animalelor sălbatice care, de multe ori, au distrus bunuri sau au atacat animale. De la începutul anului și până acum au fost înregistrate pagube în valoare de aproape 200.000 de lei, anunță radiobrasovfm.ro.

Din datele înregistrate de Agenția de Protecție a Mediului Brașov, cele mai multe pagube au fost în gospodăriile localnicilor din Homorod, Apața, Șercaia, Mândra și Sâmbăta de Sus.

În prima parte a anului, zeci de săteni s-au trezit că peste noapte le-au fost omorâte animalele domestice, iar din această lună, le-au fost distruse și culturile de porumb. Potrivit legii, persoanele afectate de vizita sălbăticiunilor sunt despăgubite.

Astfel, din cele 38 de dosare întocmite în acest an, jumătate au primit deja despăgubiri în valoare totală de peste 100.000 de lei. De asemenea, au fost înregistrate două dosare de pagube produse vehiculelor rutiere, în urma accidentelor auto în care au fost implicați urși.

Valoarea pagubelor este de aproape 78.000 de lei în aceste două cazuri, însă proprietarii mașinilor nu vor fi despăgubiți. Răspunderea civilă a revenit, conform legii, conducătorilor auto.

Și administratorul drumului din zona în care s-au produs evenimentele este bun de plată, dacă în zona în care s-au produs evenimentele lipseau indicatoarele rutiere cu semnificația „Atenție, animale!”.

Reamintim că, în urma recensământului făcut în primăvară de Agenția pentru Protecția Mediului, în județul Brașov au fost numărați 1.675 de urși, mai mulți cu 42 față de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *