Atenție! Circulă citaţii false în mediul online

Tot mai mulţi români primesc citaţii care par să vină din partea Poliţiei Române. În scrisorile electronice se precizează că pe numele adresantului s-au deschis proceduri judiciare de către Poliţia Română, cum ar fi emiterea unui mandat de arestare. Sfatul poliţiştilor este să nu le deschideţi şi în nici un caz să nu transmiteţi date personale pe căile comunicate în căsuţa electronică. Sunt mesaje spam, expediate de persoane certate cu legea, după cum atrag atenţia chiar poliţiştii.
„Citaţiile online poartă siglele şi înscrisurile Poliţiei Naţionale şi Interpol şi sunt semnate de persoane cu funcţii de conducere, destinatarii fiind ameninţaţi cu emiterea unui mandat de arestare în termen de 72 de ore, dacă nu răspund mail-ului initial şi cu transmiterea datelor personale asociaţiilor care luptă împotriva pedofiliei şi mai multor canale de televiziune naţionale şi europene. Acest tip de fraudă online ţinteşte furtul de date personale: conturi bancare şi altele. Astfel, prin accesarea mesajelor spam sau a linkurilor care sunt ataşate mesajelor iniţiale, destinatarii dau acces infractorilor către datele lor cu caracter personal”, a explicat pentru bzb.ro, comisarul Florentina Manolache, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov.
Există cazuri în care este solicitată chiar plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru evitarea demarării unor proceduri judiciare şi emiterea unui mandat de arestare preventive, a adăugat reprezentantul Poliţiei Braşov. Greşelile gramaticale şi de exprimare în limba română pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori cibernetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *