Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce se face astăzi pentru noroc și spor în toate

Sfântul Ilie este prăznuit de creștini în fiecare an pe data de 20 iulie. În tradiția românească, acesta este cunoscut ca fiind unul dintre protectorii recoltelor și aducător de ploi. Ca și oricare alte tradiție creștină, oamenii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Aflați ce se face de Sfântul Ilie 2023 pentru noroc și sănătate tot anul.

Ce se face de Sfântul Ilie 2023. Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradițiilor, în dimineața zilei de Sfântul Ilie, gospodinele merg la cules de plante care se folosesc pentru leacuri. Cea mai căutate plantă este busuiocul. Acesta se pune la uscat în podurile caselor sau în cămări. Tot în această zi, se adună plantele întrebuințate la vrăji și farmece.

În ajunul sărbătorii, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu ceapă, se dezbrăcau și se tăvăleau prin cultură goale, apoi se îmbrăcau și se întorceau acasă. Se spune că, dacă în noaptea de Sfântul Ilie visau cânepă verde, era semn că se vor mărita cu tineri frumoși. Însă, dacă visau cânepă uscată, se vor mărita cu oameni bătrâni.

O tradiție legată tot de busuioc spune că gospodinele duceau această plantă la biserică pentru a fi sfințită. Când se întorceau acasă, îl puneau pe foc, iar cenușa rezultată se folosea în scopuri terapeutice, în momentul în care cei mici făceau bube în gură.

De Sfântul Ilie, oamenii dau de pomană în sufletele celor morți. Femeile cheamă copiii sub un măr, pe care îl scutură și dau de pomană merele căzute. La sate, apicultorii recoltă mierea albinelor de Sfântul Ilie. Recoltarea se face doar de bărbații îmbrăcați în haine de sărbătoare, ajutați de către un copil, deoarece femeile nu au voie să intre în stupină.

După ce mierea este recoltată, rudele și vecinii sunt invitați acasă pentru a gusta din mierea proaspătă și se cinsteau cu țuica îndulcită cu miere. Această masă festivă are menirea de a asigura belșugul apicultorilor.

Cine a fost Sfântul Ilie?

Sfântul Ilie a făcut parte dintr-0 familie de preoți . A venit pe lume în urmă cu peste 800 de ani î.Hr. pe vremea împăratului Ahab. Se spune că, la nașterea lui, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu.

Legendele spun că Sfântul Ilie a fost un om bun, gospodar, însă care a păcătuit ucigându-și părinții. Și-a cerut iertare față de Dumnezeu și a primit un car și un bici pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau.

Sfântul Ilie este prezentat în tradiția populară ca fiind cel care se luptă cu diavolii. Merge pe un car cu roți de flăcări, tunând și lovind diavolii cu biciul de foc. De asemenea, Sfântul Ilie este cel care aduce ploile și provoacă furtuni puternice.

Potrivit scrierilor bisericești, Sfântul Ilie nu a cunoscut moartea fizic, ci s-a înălțat la ceruri însoțit de îngeri. Unele legende spun că Sfântul Ilie nu și-a încheiat misiunea pe Pământ. El s-a ridicat la cer și așteaptă sfârșitul lumii, pentru a se lupa cu căpetenia diavolilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.