Foto-video. Becleanul a sărbătorit 550 de ani de atestare documentară prin evenimentul „Locuri, oameni și povești“
Comunitatea satului Beclean a fost duminică, 9 iulie în sărbătoare. Evenimentul intitulat „Locuri, oameni și povești“, organizat pentru a marca 550 de ani de atestare documentară a satului, a adunat la Căminul Cultural din sat zeci de oameni din localitățile comunei Beclean, dar și invitați din Țara Făgărașului, costumați bineînțeles în frumosul costum tradițional. Atracția evenimentului a constituit-o zecile de fotografii expuse în Căminul Cultural, fotografii de colecție, cu oameni și aspecte din viața satului, unele mai vechi de 100 de ani.
Cei prezenți la eveniment, locuitorii ai comunei Beclean, dar și invitați din alte sate ale Țării Făgărașului au rămas impresionați de cum au pășit în sala Căminului Cultural din Beclean. Proaspăt renovat, iar acum împodobit cu panouri cu fotografii care ilustrează o parte din istoria și oamenii ultimului secol, Căminul Cultural a devenit o punte de legătură mult mai puternică între înaintași și generațiile actuale. În cadrul evenimentului, intitulat „Locuri, oameni și povești“ s-a prezentat un scurt istoric al satului Beclean, s-au interpretat cântece specifice fiecărei localități a comunei și s-au prezentat costumele populare.
„Astăzi la Beclean, întâmpinăm oameni faini, oameni minunați, îmbrăcați în costume populare, pentru că astăzi sărbătorim un eveniment important. Sunt 550 de ani de atestare documentară a satului Beclean și le mulțumesc celor care au făcut efortul de a veni astăzi aici. Sunt reprezentanți din cele 5 sate ale comunei Beclean, adunați la Beclean și de asemenea și din alte localități din Țara Făgărașului. Este o zi importantă și evenimentul nostru care este finanțat de către Consiliul Județean, cu cofinanțarea și munca noastră bineînțeles, se numește „Locuri, oameni și povești“. Am plecat de la colectarea fotografiilor vechi și importante din satul Beclean. Le mulțumesc în primul rând beclerenilor, care s-au mobilizat foarte bine, au răspuns prezent și au venit cu fotografii foarte valoroase. Astfel, am făcut niște panouri, care sunt afișate în Căminul Cultural și vor rămâne pentru că ne mândrim cu portul popular al strămoșilor noștri, cu activitățile pe care le-au desfășurat strămoșii noștri și ducem mai departe cu mândrie ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștri.“, ne-a declarat Claudiu Motrescu, primarul com. Beclean.
În ceea ce privește colecția de fotografii, beclerenii s-au arătat foarte receptivi, iar organizatorii evenimentului au reușit să adune în jur de 200 de fotografii reprezentative pentru viața satului. Cu acest prilej, au descoperit și lucruri peste care negura timpului și-a pus amprenta. Este vorba despre obiceiul călușarii, care se practica în jurul anului 1922, dar și fotografii cu prima batoză românească, făcută la Beclean.
„În această expoziție, am încercat să cumulăm tot ce înseamnă istoria Becleanului, începând de la port popular la cete de feciori, evenimentele din viața satului și activitatea culturală a noastră, cea cu Ansamblul folcloric „Junii Becleanului“, cu Grupul Vocal „Suflet beclerean“.
Cea mai veche fotografie expusă este din 1905, majoritatea celor cu portul popular sunt până în 1940. Mai încolo, avem un panou cu cetele de feciori, cea mai veche fotografie este din 1928. Am expus până în 1956 și ultima fotografie de pe panou este cu ceata din iarna trecută, ca să finalizăm ciclul cetelor. Fotografiile care nu au reușit să fie expuse pe panouri, din lipsă de spațiu, le-am expus publicului pe alte panouri astfel încât toată lumea care a dat fotografii să le regăsească expuse. Avem și un panou dedicat activității culturale, respectiv din diferitele evenimente la care au participat Ansamblul Junii Becleanului și Grupul Vocal, iar la evenimente din viața satului avem două panouri dedicate. Pe unul am grupat nunți și avem o nuntă la șură, din anul 1916. Cred că până în 1950 am ajuns cu nunțile expuse. Și avem fotografii cu călușarii. Până se ne apucăm de colectat fotografii, nici nu știam de călușarii de la Beclean. Am găsit fotografii din 1922 cu călușarii. După aceea am constat că am avut și fanfară la Beclean în 1937, corul din Beclean din 1937. Avem două fotografii cu satul Beclean din 1915 și câteva fotografii cu activitatea sportivă, cu echipa de fotbal a Becleanului, de-a lungul timpului. Mai avem o fotografie foarte interesantă, cu prima batoză românească făcută la Beclean“, ne-a spus Camelia Motrescu, manager de proiect.
Galerie foto: