Proiect de prevenire a furturilor din locuințe „SIGUR ACASĂ“

 Proiectul de prevenire a furturilor din locuințe ”Sigur acasă”, se desfășoară la nivelul național în perioada aprilie 2023-ianuarie 2024, având drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea protejării valorilor patrimoniale.

Acest demers complex își propune prevenirea furturilor din locuințe, prin informarea cetățenilor asupra măsurilor antivictimizare pe care le pot adopta.

Dacă v-ați  văzut visul cu ochii și aveți casa dvs, ați investit bani, timp, energie și imaginație pentru a avea căminul la care ați visat atâția ani, trebuie să fiți conștienți despre faptul  că pentru a avea o locuință sigură e obligatoriu să aveți în vedere mai multe lucruri:

  • Paza bună trecere primejdia rea! protejarea familiei dvs. împotriva riscului de furt din locuințe, nu este niciodată un efort prea mare.

Puteți alege din mai multe sisteme antiefracție: – sisteme de alarmă și sirene, pentru ferestre sau uși; – detector de mișcare sau camera video; – ferestre și uși rezistente antiefracție.

  • Riscul de furt este unul pe care nu trebuie să-l ignorați.

 Cele mai eficiente metode de protecție a locuinței vizează limitarea posibilităților de acces la bunurile de valoare și prelungirea timpului necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.

Măsurile preventive au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că șansele de reușită sunt minime, iar riscul de a fi prinși este maxim, ceea ce constituie un factor psihologic.

Se disting două tipuri de bariere utile protejării bunurilor: barierele fizice și barierele psihice.

Barierele fizice sunt constituite din elemente, în special, mecanice de siguranță (uși, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereți etc.).  Aceste bariere  au rolul de a bloca sau întârzia cât mai mult pătrunderea sau accesul la valori a infractorilor.

Este necesar ca acest timp să fie suficient pentru ca cineva să sesizeze ceea ce se întâmplă și să anunțe Poliția. De asemenea, întârzierea necesară pentru depășirea acestor bariere îi determină pe cei în cauză să renunțe.

Barierele „psihice”, care descurajează infractorii sau detectează în faza incipientă o tentativă de pătrundere prin efracție (sisteme de securitate perimetrală, antiefracție, control al accesului sau sisteme de supraveghere și înregistrare video). Acestea au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea că acțiunile lor sunt în permanență supravegheate și pot deveni probe în instanță.

Spre deosebire de paza umană, un sistem electronic de securitate nu doarme și nu poate fi corupt sau depășit cu mijloace uzuale.

Achiziționarea unor sisteme de securitate care să corespundă standardelor de securitate nu este un moft, ci o necesitate. Pentru a vă asigura că ați luat cele mai potrivite măsuri pentru a vă  proteja locuința, vă  recomandăm:

  • Instalarea și/sau întărirea barierelor fizice (uși metalice, încuietori electromecanice codate, grilaje, obloane, seifuri, folii antiefracție pe suprafețele vitrate, pereți întăriți etc.);
  • instalarea sistemelor de alarmare antiefracție, care descurajează infractorii prin detecția în faza incipientă prin intermediul senzorilor din componența sistemelor a tentativei de pătrundere prin efracție (ex. sisteme de securitate perimetrală, detecție antiefracție, control al accesului sau sisteme de supraveghere și înregistrare video).

ATENȚIE!

Lumea virtuală este parte importantă din viața noastră dar poate fi și o capcană, motiv pentru care Poliția Brașov vă recomandă:

-nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori;

– folosiți setări de confidențialitate, astfel încât acestea să fie inaccesibile pentru persoane necunoscute;

– fiți atenți la datele și fotografiile pe care le postați;

– evitați  prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dvs celor pe care îi cunoașteți doar în mediul online;

–  atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet.

Toate acțiunile și măsurile preventive, efectuate în scopul creșterii nivelului de securitate a vieții și a bunurilor, trebuie extinse și implementate și la locul de muncă, loc în care ne petrecem cel puțin o treime din timpul zilei și unde trebuie să fim protejați, atât noi, cât și bunurile noastre sau ale organizației în care lucrăm.

În cazul în care aţi fost victima unui hoţ din locuinţe, anunţaţi imediat poliţia la numărul 112 sau sesizaţi cea mai apropiată secţie de poliţie !

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.