Fondurile pentru fotovoltaice pentru regiunea centru s-au epuizat în 3 minute

Concursul de „depunere dosare-viteză” ,  pentru sisteme fotovoltaice s-a încheiat în 3 minute. Administrația Fondului de Mediu a lansat azi dimineață, la ora 10.00 sesiunea de depunere pentru Regiunea Centru, respectiv județele Brașov, Sibiu, Alba, Covasna, Harghita, Mureş. destinată persoanelor fizice, însă nu a durat mult până când platforma https://depunerefotovoltaice.afm.ro a afișat mesajul: „fonduri epuizate”.

Astăzi, 24 mai 2023, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Regiunea Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Însă, fondurile s-au epuizat într-un timp record, de doar 3 minute, depășind Bucureștiul și Ilfovul, unde banii alocați s-au terminat în 9 minute.

„Bugetul de 245.060.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele trei minute prin înscrierea unui număr de 12.253 de persoane fizice”, anunţă, miercuri, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu a precizat că şi această sesiune arată ”interesul major pe care îl au oamenii faţă de acest program”.
Mulți oameni însă s-au arătat revoltați de această cursă contracronometru.

In patru minute deja nu am putut sa ma incadrez!! Cine a folosit portalul inainte de 10,00 . De o saptamana, o multime de oameni stau la rand pentru actele necesare si portalul functioneaza numai pentru anumite persoane! Ar trebui macar sa dati o explicatie!! Asta se poate intampla numai in Romania. Nu vreau sa cred ca hotia functioneaza la nivelul asta! Vrem explicatii!!!!“.

„Formularul s-a deschis la 10. Nu putea fi accesat mai devreme. Nu e un proces corect fata de persoanele non-tehnice sau in varsta, dar asta nu inseamna ca a fost ‘jucat’.“, spun oamenii.

Sesiunea pentru Regiunea Centru  – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu – a început miercuri și era menită să se încheie vineri, dacă fondurile ar fi acoperit cererea. Oricine putea să depună, dacă era proprietar pe clădire și figura cu adresa de instalare în cartea de identitate, și-a plătit impozitele și nu figura cu mențiuni pe cartea funciară a imobilului. Cea mai serioasă restricție impusă pentru aplicați: cel mult doi proprietari au voie să figureze pe cartea funciară a imobilului, adică programul se adresează celor „singuri în curte” sau care împart un duplex.
Pentru 2023, Ministrul Mediului a anunțat un buget de 2 miliarde de lei pentru „Casa Verde 2023”. Finanţarea se va acorda în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *