VIOLENȚA CIBERNETICĂ – FORMĂ A VIOLENȚEI DOMESTICE!

Din cauza evoluției tehnologiei și a extinderii mijloacelor de comunicare online, hărțuirea pe internet a victimelor violenței domestice a devenit un fenomen des întâlnit.
În spațiul virtual agresorii au acces în permanență la victimă, la poziția ei în timp real, la rețele de socializare care potențează efectele negative ale violenței domestice datorită audienței extinse, prin postarea de diverse mesaje jignitoare, amenințări, poze cu caracter nud, etc.
Modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, prin adoptarea Legii nr. 106/2020, reglementează tocmai acest gen de violență domestică în mediul online și anume violența cibernetică.
Astfel, violenţa cibernetică se referă la” hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.”
Violența cibernetică include foarte multe aspecte, fiecare având un scop diferit – hărțuirea online îi permite agresorului să mențină starea de teamă a victimei, publicarea de informații sau conținut grafic intim îi permite să își umilească victima etc.
Scopul agresorului este controlarea tuturor aspectelor vieții victimei, inclusiv comunicarea prin canale sau tehnologii online a victimei cu alte persoane.

Ce poate face victima?
Odată inclusă în lege ca formă a violenței domestice, violența cibernetică este pedepsită prin lege. Victimele violenței cibernetice pot cere, acum, eliberarea unui ordin de protecție față de agresori.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică. Acesta este valabil timp de 5 zile.
Ordinul de protecție are o valabilitate de până la 6 luni și este emis de o instanță de judecată, în urma administrării unui probatoriu.

Pentru a evita victimizarea, Poliția Brașov recomandă:
 Păstrează toate mesajele, emailurile și comunicările care pot reprezenta o dovadă a hărțuirii online, pentru a le prezenta instanței de judecată în cazul în care dorești emiterea unui ordin de protecție.
 Nu răspunde la mesajele agresorului, pentru a nu-i încuraja comportamentul.
 Dacă te-a amenințat și simți că ești în pericol, contactează autoritățile sau apelul de urgență 112..
 Nu accepta niciodată să ți se facă poze în ipostaze intime sau umilitoare.
 Creează-ți conturi de mail folosind utilizatori si parole noi, schimbă parolele la serviciile bancare online, precum și la alte conturi sensibile.
 Asigură-te că telefonul mobil nu rămâne la îndemâna unor persoane în care nu ai încredere. Accesul direct la un dispozitiv permite instalarea de softuri stalkerware (softuri și aplicații utilizate pentru spionarea activității pe telefon/computer) cu o mai mare ușurință.
 Folosește aplicația Traced Mobile Security pe telefonul mobil. Aplicația poate detecta softurile malițioase și te poate informa dacă microfonul sau camera îți sunt accesate. În unele cazuri, softurile stalkerware pot fi protejate de parole, fapt care le protejează de înlăturare prin utilizarea aplicației Traced Mobile Security.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.