„Anul trecut a fost un an al proiectelor și a fost un an bun, după părerea mea“

Anul 2022 a fost un an al proiectelor pentru comuna Comăna. Au fost obținute finanțări cu fonduri nerambursabile pentru mai multe investiții importante în localitățile comunei, precum cea de canalizare, investiții la unitățile de învățământ, iar în continuare și în acest an se lucrează la cereri pentru atragere de bani europeni sau guvernamentali. În paralel și din bugetul local se continuă investițiile la trotuare, rigole, podețe, precum și la dispensarul uman sau realizarea unei capele mortuare. Despre toate acestea, am stat de vorbă cu primarul comunei, Viorel Grusea.

Începem interviul prin a vă întreba cum a fost anul trecut din punct de vedere administrativ pentru comuna Comăna?

Anul trecut a fost un an al proiectelor și a fost un an bun după părerea mea, pentru că am finalizat toate proiectele, cu toate avizele necesare și am și primit parțial sumele, care ne sunt necesare pentru realizarea lucrărilor, cum ar fi: executarea canalizării în Comăna de Jos, după care urmează și celelalte sate, înființarea celor două stații mult discutate de încărcare a mașinilor electrice. Eu spun că este un lucru foarte bun pentru că pe de o parte vom încuraja achiziționarea mașinilor electrice, pe de altă parte, impozitul pentru aceste mașini este zero, plus de asta, ne gândim și la viitorul copiilor noștri privind protecția mediului. Ținând cont că prin centrul comunei noastre trece și Drumul Național 1S, e un lucru foarte bun, iar eventualii oameni care tranzitează comuna noastă vor putea să-și încarce mașinile electrice și până se încarcă mașinile electrice poate vor face și cumpărături din localitate sau vor merge la Centrul de Informare Turistică, să se informeze despre comuna noastră, despre frumusețile noastre naturale, dar și cele făcute de mâna omului și eu zic că e un lucru bun.

De asemenea, am mai primit finanțare pentru două proiecte mari pentru școlile de pe raza comunei.

Pentru ce ați primit aceste finanțări?

Este vorba de proiectul despre care am mai povestit, în valoare de aproape 9 miliarde lei, bani pentru logistică, pentru prevenirea abandonului şcolar, „A doua Șansă“, „Masă caldă pentru copii“, retehnologizare logistică, ceea ce înseamnă calculatoare, tablete și tot ce ceea ce trebuie pentru un învățământ de calitate, chiar dacă suntem în  mediul rural.

Am depus un proiect pentru achiziționarea unei mașini pentru transportul elevilor si avem promisiunea că va fi aprobat. Mașinile pe care le avem și toate care sunt în posesia administrațiilor locale sunt depășite din toate punctele de vedere, și fizic, și tehnic, și moral. Sunt achiziționate în 2007 și au deja 16 ani de exploatare. Am depus un proiect și în acest sens, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și sperăm că vor veni și aceste mașini.

Mai departe, avem în plan anul acesta să demarăm deja și am depus toate avizele necesare, pentru executarea capelei mortuare din Comăna de Jos, urmând să facem acest lucru și în celelalte sate ale comunei.

Avem finanțarea din veniturile proprii, am făcut economii și am reușit să avem total finanțarea pentru executarea acestei capele, Cred că într-o lună de zile după achiziționarea lucrării – adică scoaterea la licitație și adjudecarea – vom putea să demarăm și execuția capelei mortuare.

Avem lucrări la dispensarul uman din Comăna de Jos, unde anul trecut am refăcut acoperișul, am înlocuit țigla, am pus tablă tip țiglă. Acum, continuăm cu fațada, cu izolația termică, fonică și repararea în totalitate a fațadei.

Mai avem bani pentru lucrări la unitățile de învățământ de pe raza comunei. În vacanța mare, avem bani prinși pentru igienizarea tuturor școlilor.

Mai avem bani prinși din bugetul local pentru continuarea lucrărilor pe care le facem în fiecare an – rigole, trotuare.

Care e situația fondului funciar?

Pe fond funciar suntem la turație maximă în satul Comăna de Sus. Chiar în weekend am ieșit în teren, pentru a mai pune în posesie cetățenii cu poienile din pădurea Comănii. După ce vom termina procesele verbale, vom trece la terenul agricol din jurul satului Comăna de Sus și, cu ajutorul lui Dumnezeu, cred că anul acesta vom finaliza și acest lucru.

Care este stadiul proiectului de canalizare?

La canalizare aveam nevoie de aproximativ 5 milioane de euro și am primit cam 2,5 milioane, deci jumătate. Din acest motiv, am refăcut indicatorii tehnico-economici, pentru că teoretic jumătate din lucrare ar putea fi făcută cu acești bani. Am refăcut și acum suntem în perioada de a publica pe SICAP lucrarea și să așteptăm să vedem care vor fi firmele doritoare să vină să ia lucrarea.

Vom executa stația de epurare de la Comăna de Jos și aproape tot satul Comăna de Jos va beneficia de canalizare, dar nu trebuie să ne așteptăm că de mâine vom avea canalizare, pentru că este o lucrare amplă, complexă, care necesită atât timp, cât și concentrare și supraveghere a acestei lucrări. Eu zic că în doi ani de zile vom avea canalizare.

E o lucrare foarte costisitoare, trebuie foarte mulți bani și efectiv nu găsim surse de finanțare pentru a face în toată comuna.

În Comăna de Jos faceți lucrarea completă, cu branșamente, cu tot?

Da, așa vrem, măcar un sat să fie executat. Apoi, când vom mai primi finanțări să mergem la Comăna de Sus, după care să trecem Oltul să facem Crihalma și Ticușu Nou.

Săptămâna trecută ați început o procedură de asociere cu alte primării, în vederea obținerii pe viitor a unor fonduri nerambursabile. Despre ce este vorba?

În viitorul destul de apropiat, Ministerul Turismului va deschide o sesiune de finanțări pentru toată țara, dar strict pe ceea ce înseamnă dezvoltare turistică, centre de agreement, muzee, cămine culturale etc.

Ca să putem accesa aceste fonduri, administrațiile locale trebuie să se asocieze în vederea înființării unor OMD-uri, adică Organizații de Management al Destinației. Sunt comune care nu beneficiază în prezent de foarte multe locuri de cazare și atunci dacă o comună nu are un număr minim de locuri de cazare – din câte știu eu, 200 – atunci e necesară înființarea acestui OMD, prin asocierea mai multor comune. Noi ne-am asociat cinci comune: Comăna, Părău, Șercaia, Mândra și Hârseni.

Am fost la notar, deja ne-am autentificat statutul OMD-ului și mai departe trecem la înființarea propriu-zisă și înregistrarea la Ministerul Turismului, după care să încercăm să vedem pe ce paliere ne ducem, referitor la ce se finanțează.

Este vorba de 450 de milioane de euro care vor fi distribuite la aceste OMD și cei care se mișcă mai repede și lucrează împreună și se înțeleg, vor primi banii. După care vom putea trece la înscrierea proiectelor. Finanțarea este nu numai pentru administrațiile locale, acestea beneficiază cel mai puțin din punct de vedere al finanțărilor, dar este foarte benefică pentru persoanele fizice și juridice de pe raza comunelor noastre, care vor putea să facă cereri de finanțare în cadrul acestei Organizații de Management al Destinației privind pensiunile, agropensiunile și tot ce se poate face pentru dezvoltarea turismului, în mediul rural.

Cred că o să fie și doritori și e un proiect bun pentru dezvoltarea zonelor!

Doamne ajută să ne putem aduna și să putem atrage finanțările!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.