Încep lucrările de cadastrare gratuită la Făgăraș

În cadrul proiectului ,,Cadastru sistematic gratuit”, la Făgăraș a avut loc marți, 28 februarie, o primă întâlnire cu făgărășenii, în sala mică a Casei Municipale de Cultură. 

La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai OCPI Brașov, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Făgăraș, precum și  reprezentanți din conducerea firmei prestatoare.

,,Începe procesul de cadastrare, de intabulare, a întregului teritoriului al UAT Făgăraș. Lucrarea este gratuită pentru cetățeni. Vor avea toți intabulate terenuri, case intravilan, extravilan, pe fonduri parțial de la Primărie, parțial de la Agenția Națională de Cadastru. Este un program de cofinanțare, prin care Agenția de Cadastru oferă localităților care doresc să facă intabularea generală, sume de bani pe fiecare imobil, în funcție de categoria de teren și așa mai departe”, a declarat Mihai Ianciu, directorul general al firmei Geomatics Integrated Services, cea care a semnat contractul cu Primăria Făgăraș.

Proiectul este împărțit în patru etape iar în primă fază se va începe cu zona Galați.

,,Făgărășenii trebuie să știe că proiectul începe și este împărțit în patru etape. Sunt aproximativ 10.000 de imobile sau chiar mai multe, este un program pe 4 ani și în fiecare an va fi câte o comandă. Vom începe cu zona Galați, acolo sunt mai multe probleme, ne propunem să începem cu ce e mai complicat. Nu este ceea ce știu cetățenii despre cadastru. Noi vorbim aici despre cadastru sistematic, acesta se desfășoară după o lege specifică. Se numește sistematic pentru că se face pe sectoare întregi. Iar aici vorbim de întreg UAT. Sunt proceduri simplificate, tocmai pentru a se permite intabularea a mii de imobile, cum este cazul aici. Procedurile sunt mai simple și avantajoase pentru cetățeni. Primăria a ales să meargă pe această variantă, făcută pentru lucrări mari, care să rezolve rapid problemele. Dacă am face imobil cu imobil, pe procedura clasică, ar dura mult mai mult”, a mai adăugat directorul general al firmei.

Topometriștii fac un apel către făgărășeni și le cer să colaboreze, pentru ca lucrările să fie efectuate cât mai bine și cât mai repede.

,,Făgărășenii să fie acasă când facem măsurătorile sau când îi vom convoca în extravilan, pentru a identifica terenurile. Oamenii să ne deschidă porțile, iar apoi să vină la primărie cu actele pe care le dețin. Există, pe această legislație de cadastru sistematic, prevederi avantajoase pentru cetățeni, inclusiv pentru făgărășenii care nu au acte. Primăria le poate rezolva, cu această ocazie, situația. Se pot elibera, de exemplu, adeverințe de posesie, pentru cei care nu au niciun fel de act. Se pot elibera adeverințe de edificare, pentru cei care au construcții fără acte. Bineînțeles, asta în raport și cum au construit. Fiecare caz e aparte. Dar se pot rezolva aceste situații. O altă problemă pe care o întâlnim, aceea a succesiunilor. Sunt multe cazuri când oamenii au moștenit o proprietate, dar nu și-au făcut actele. Pe această prevedere de cadastru sistematic, după terminarea lucrării, intabularea se face pe decedat, dar, ulterior, există o perioadă de doi ani când moștenitorii se pot duce la notar și își pot face succesiunea în mod gratuit. Agenția Națională de Cadastru plătește pentru aceste succesiuni’’, a mai declarat Mihai Ianciu, directorul general al firmei Geomatics Integrated Services.

Acest proiect este finanțat de către Primăria Municipiului Făgăraș și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.