Taxa de salubritate pentru anul 2022. Cine nu și-a făcut treaba și cine va plăti?

Făgărășenii s-au obișnuit deja ca firma de salubritate a orașului și implicit taxa de salubritatea să fie motiv de dispută și de arătat cu degetul, mai ales la început de an. Așa s-a întâmplat în ultimii ani anii și în special la începutul anului 2022, când s-a ajuns în luna martie, după mai multe amânări și împotriviri iar taxa nu era stabilită. Deși într-un final, în luna martie a anului 2022, a fost aprobată, aceiași consilieri locali care s-au tot împotrivit și au amânat votarea acestei taxe, au făcut sesizări privind nelegalitatea hotărârii, pentru că aceasta prevedea plata retroactivă pe lunile ianuarie și februarie. Hotărârea a ajuns în instanță iar în urmă cu două zile, instanța a decis nelegalitatea hotărârii nr. 88, astfel fiind anulată taxa decisă pentru anul 2022. Primăria are însă posibilitatea să facă recurs.
„Noi mai avem posibilitatea de a face recurs. Parcursul de a ajunge în situația aceasta, l-au facilitat acești consilieri locali iar sumele pe care noi trebuie să le recuperăm, compensăm și să le dăm înapoi cetățenilor, le vom recupera de la cei care au facilitat cursul acestei anulări a HCL, pentru că noi, municipalitatea, suntem obligați să oferim acest serviciu populației, conform legii și suntem obligați să le asigurăm finanțarea.  Prin această anulare, se creează un prejudiciu la bugetul local iar vinovați de crearea acestui prejudiciu sunt tot consilierii locali, cei care au respins în ianuarie, februarie acest proiect de hotărâre, cei care au votat împotrivă.

Acești consilieri au respins stabilirea taxei, au făcut în așa fel încât să ajungem în situația aceasta. După cum ați văzut, și anul acesta au respins proiectul de hotărâre de pe Ordinea de zi cu taxa de 16 lei, ca să ajungem în aceeași situație. Pe ei nu îi interesează că noi suntem obligați de lege să discutăm aceste lucruri și să le stabilim, ci îi interesează să pună într-o imposibilitate de a funcționa municipalitatea și implicit să dea vina pe primar“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Potrivit primarului, Primăria a plătit către Salco suma de aproximativ 12 miliarde lei vechi, anul trecut.

Municipalitatea va trebui să se îndrepte împotriva acelor consilieri, care au votat împotriva stabilirii cuantumului taxei, pentru că acel lucru a dus la prejudicierea bugetului local a sumelor, pe care noi le-am plătit societății de salubritate, pentru că este obligativitatea noastră de a asigura finanțarea. Atunci, ei trebuie să înapoieze sumele în bugetul local și noi mai departe să facem compensare, să înapoiem sumele cetățenilor. Noi îi chemăm în instanță să plătească aceste sume, pentru că același lucru s-a întâmplat la Casa de Cultură, când acei consilieri au blocat procedura și ulterior instanța a spus că fiecare consilier din cei 10  să plătească o sumă, să o înapoieze bugetului local. Există un precedent în acest sens. “, a mai declarat primarul.

Așadar, cine nu și-a făcut treaba și cine va plăti în acest caz, tot instanța de judecată, cel mai probabil, va descurca ițele. Cert este că societatea de salubritate, aflată în subordinea Consiliului Local Făgăraș, a adunat gunoaiele municipale pe tot parcursul anului trecut iar cetățenii au achitat această taxă, pentru serviciile prestate. Tot cert este că și anul acesta pare că scenariul se va repeta. Deși în ședința din luna ianuarie 2023, primarul a venit cu un proiect pentru aprobarea taxei pentru anul 2023, acesta a fost respins de consilierii care dețin majoritatea, pe motiv că nu au avut timp să citească proiectul.

Vezi mai jos, două din ședințele de la începutul anului 2022, în care s-a discutat despre taxa de salubritate.

 

Consilierii locali față în față cu taxa de salubritate

Ping-pong cu taxa de salubritate. Cine are dreptate și cine va plăti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.